LICEMERNO I BEZOBRAZNO Dačić: Izveštaj EP ne sagledava realno stanje u Srbiji! Ubačeno sve čega se neko setioizve
Foto: Damir Dervišagić

Predsednik Skupštine Srbije

LICEMERNO I BEZOBRAZNO Dačić: Izveštaj EP ne sagledava realno stanje u Srbiji! Ubačeno sve čega se neko setioizve

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da u izveštaju Evropskog parlamenta nije realno sagledano stanje u Srbiji i da je iznet niz problematičnih političkih ocena.

Dačić je za TV K1 rekao da izveštaj koji je u četvrtak usvojen u EP nije obavezujući, ali da će da skupštinski Odbor za evropske integracije razmotriti i analizirati šta je sve sadržano u tom dokumentu.

On je ukazao da poslanička grupa Evropske narodne partije (EPP) nije bila ''oduševljena'' tekstom izveštaja i da je tražila da se uravnoteži, odnosno, da se napravi selekcija šta je važno da uđe u taj dokument, a šta nije. ''Taj izveštaj je promenjen u odnosu na početni, različitim amandmanima ubačeno je sve čega se neko setio'', rekao je Dačić.

Primetio je da se u izveštaju, između ostalog, izražava zabrinutost zbog stanja životne sredine u Boru, Smederevu i Kolubari gde, kako je ukazao, posluju kineske kompanije. Kako kaže, evroparlamentarci nisu zabrinuti za stanje životne sredine u Beogradu ili Čačku, ali jesu tamo gde su Kinezi.

''Nije intencija zaštita životne sredine nego negativan uticaj Kine, sve je političko motivisano što može da bude razumljivo imajući u vidu globalne geopolitičke odnose. Zato ne mogu da kažem da je to realno sagledavanje stanja u Srbiji, ali jeste realno sagledavanje stanja unutar EP'', rekao je Dačić.

On je kazao da je u izveštaju iznet niz političkih ocena koje mogu da budu ''problematične'' i navođenje tema koje treba posebno analizirati. ''Zašto nisu naveli da se istraži pitanje računa na Mauricijusu, otkud da to nije interesantno za EP'', rekao je Dačić.

Ističe da Srbija ne beži od kritika koje su dobronamerne, konkrente i na kojima se može raditi, ali su neke druge, kako kaže, paušalne.

Na pitanje da prokomentariše što je na jučerašnjoj konferenciji za novinare nakon predstavljanja izveštaja rečeno da je pandemija doprinela da se uticaj Kine i Rusije poveća na Zapadnom Balkanu, Dačić je kazao da takve izjave nisu nove i da je to pritisak Brisela.

Dačić naglašava da Srbija vodi nezavisnu politiku, da joj je strateški cilj ulazak u EU, ali da nije mogla da čeka zaštitnu opremu, medicinska sredstva i vakcine iz EU, jer ih, kako kaže, ne bi dočekala. Podseća da je u pitanju bilo očuvanje i bezbednost života građana.

Takođe je naveo da je EU nespremno dočekala epidemiju, te i da su ocene na nivou same EU da je tada bilo odsustvo solidarnosti.

Dačić je podsetio i da je EU zabranila izvoz medicinske opreme, zaštitnih sredstava i lekova van zemalja EU, te da su druge zemlje morale da se snalaze i da se okreću Kini i Rusiji.

Ukazao je i da član Evropskog parlamenta Lukas Mandl, inače član austrijske narodnjačke partije kancelara Sebastijana Kurca, kritikuje Srbiju zbog uvoza kineske i ruske vakcine, a da Kurc pregovara s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o proizvodnji ruske vakcine u Austriji.

"To je licemerno i bezobrazno", kaže Dačić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track