VUČIĆ NA VOJNOJ VEŽBI: Počasni gost ministar odbrane Kine SPECIJALCI MAMILI APLAUZE BORILAČKIM VEŠTINAMA (FOTO/VIDEO)
Foto: Tanjug Printscreen

prikaz sposobnosti vojske

VUČIĆ NA VOJNOJ VEŽBI: Počasni gost ministar odbrane Kine SPECIJALCI MAMILI APLAUZE BORILAČKIM VEŠTINAMA (FOTO/VIDEO)

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar odbrane Narodne Republike Kine Vei Fengheo prisustvovali su danas prikazu sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije u Domu garde na Dedinju.

Među prisutnima su bili ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Milan Mojsilović i ambasadorka Kine Čen Bo.

Na početku prikaza sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije izvršena je počasna artiljerijska paljba. Zatim su prikazani čuveni "mercedesi pulman 600" koji je tadašnja JNA nabavila šezdesetih godina, a koje je koristio i nekadašnji predsednik SFRJ Josip Broz Tito.

1 / 4 Foto: Tanjug Printscreen

Borbene veštine su potom pokazali specijalci iz 72. brigade - majstori aikida i džudoa. Prikazana je i evakuacija povređenih uz pomoć užeta u urbanim sredinama.

Usledio je i prikaz protivterorističke borbe u urbanoj sredini.

1 / 5 Foto: Tanjug Printscreen

Pripadnici 72. brigade prikazali su i tehniku tihe likvidacije, ali i borbu sa više protivnika. Veliki aplauz izazvalo je lomljenje čvrstih materijala u plamenu.

Prikazana je i akcija oslobađanja talaca uz pomoć oklopnih borbenih vozila "Lazar" i "Miloš" dok je nakon tog dela vežbe Vojna policija takođe pokazala svoje mogućnosti.

1 / 4 Foto: Tanjug Printscreen

Za kraj prikaza prodefilovao je orkestar i prikazan je čuveni egzercir Garde.

Nakon toga članovima kineske delegacije je prikazan deo opreme i naoružanja Garde Vojske Srbije, a sa zvučnika se čula i melodija iz filma "Valter brani Sarajevo" koji je stekao neverovatnu popularnost u Kini.

Vučić i Vei Feng o daljem unapređenju saradnje dve zemlje

Vučić i Fenghe razgovarali su prethodno o daljem intenziviranju dijaloga i unapređenju saradnje između dve zemlje u brojnim oblastima i o spremnosti za dalje jačanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva dve zemlje.

Predsednik je dodao da su Srbija i nadležni resori naše zemlje spremni da zajedno sa Kinom i njenim Ministarstvom nacionalne odbrane rade na daljem razvoju sveukupnih odnosa dve zemlje i to posebno u oblasti vojnoekonomske i vojnomedicinske, ali i vojnoobrazovne saradnje.

Sagovornici su konstatovali da je jedna od važnih karakteristika naših čvrstih bilateralnih odnosa i učešće Srbije u mehanizmu saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (17+1) i inicijativa "Pojas i put" kojima Srbija pridaje veliki značaj i podršku.

Predsednik je još jednom posebno naglasio nepokolebljiv stav naše zemlje kada je u pitanju podrška politici "jedne Kine" i dodao da izuzetno ceni dosledan stav Kine u pogledu poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. Istakao je i da je zadovoljan dinamičnim razvojem vojne saradnje i izrazio interesovanje Srbije za njeno dalje intenziviranje.

Predsednik je posebno naglasio da Srbija sa velikom radošću očekuje ponovnu posetu predsednika Sija Đinpinga kad se za to steknu uslovi nakon normalizacije epidemiološke situacije.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track