FAMOZNO SVETISLAV BASARA: Živeo 577
Foto: Marina Lopičić

kolumna

FAMOZNO SVETISLAV BASARA: Živeo 577

Lični stav -

Verovali ili ne, u prevodu sa kineskog, gornji naslov znači - živeo Vučić. Prosto ko pasulj „vu“ = 500, „čić“ = 77. Tu informaciju od međunarodnog značaja nikada ne bismo saznali da nam je nije obznanila nova zvezda na političkom nebu Srbije, Luka Kebara, svršeni đak esenesove Akademije mladih lidera SNS, koja je tema raznoraznih nagađanja, ogovaranja, ali i naše današnje kolumne.

„Šta je akademija mladih lidera SNS i šta se tamo uči“, tako glasi udarni naslov na sajtu Danasa. E sad, da sam ja na esenesovom mestu, ovako bih odgovorio znatiželjnom novindžiji/ki: „Šta te boli qwrz šta je akademija mladih lidera i šta se na njoj uči“. Ne znam pouzdano, ali me ne bi iznenadilo da je jedan od predmeta na esenesovoj akademiji upravo ovladavanje veštinom da se kaže „šta te boli qwrz“ i „živeo 577“.

Imam i ja neprijatno pitanje: zašto ostale stranke, koje se (bez mnogo pokrića) smatraju ozbiljnim, nemaju akademije za svoje mlade lidere. DS je, recimo, imala takvu akademiju. Nije se zvala akademija, ne sećam se tačno ni kako se zvala, ali je - pre nego što je umrla od demokratskostranačke nebrige - radila punom parom u prostorijama u Nušićevoj ulici, a direktor škole je bio (ako se dobro sećam) Slobo Gavrilović.

Ozbiljne političke stranke svuda u ozbiljnom svetu puno ulažu u obrazovanje aktivista koji nameravaju da se profesionalno bave politikom, što u ozbiljnom svetu ne podrazumeva - bar ne na prvom mestu kao u Srbiji - laganje, mašćenje, karanje pevaljski, ugrađivanje, dograđivanje i palamuđenje, nego obnašanje stranačkih i državnih funkcija, počev od poslaničke, zaključno sa - kome se posreći - premijerskom.

Da bi se vodila ozbiljna i dobra politika, potreban je vrlo ozbiljan rad. Ali viđi sad vraga - ozbiljan rad je potreban i da bi se vodila loša i neozbiljna politika. I loša i neozbiljna politika je nekakav rezultat - i pičvajzi zahtevaju napor - nerad, međutim, ma koliko se uzvišenim pobudama pravdao, nikada ne daje nikakav rezultat.

Jednako govorim, a kao da zidovima govorim, da je SNS (čitaj 577) čvrsto rešen da vodi upravo ovakvu politiku kakvu vodi, da prilježno radi na sprovođenju te politike i da ga neće postideti nikakva neradnička kevtanja i olajavanja.

Kao što je manje-više svima poznato - uključujući i Visoku Petstosedamdesetsedmicu - koncept populističke klerikalno-narodne države je teška muka duhu moje malenkosti, ali je - i to sam stotinu puta ponovio - taj koncept legitiman kao i svaki drugi ukoliko se na vlast uspentra legalnim putem, tj. na izborima.

Ovo sam ponovio hiljadama puta. Takvom političkom konceptu se može uspešno suprotstaviti isključivo političkim konceptom liberalne demokratije, nipošto kontrapopulizmom i kontraprostaklucima, pogotovo ne potragom za Krivokapićima i Tomaševićima. Liberalno-demokratski koncept jeste bolji od populističkog, ali je bolji samo ako je uspešan, a uspešan ne može biti bez ozbiljnog i strpljivog rada, najtežih muka duhu Krugova Dvojke i Euromahale.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track