MILOVAN JOVANOVIĆ: Mlade nade Bugarske
Foto: Privatna Arhiva

STAV

MILOVAN JOVANOVIĆ: Mlade nade Bugarske

Lični stav -

Stranka Nastavljamo promene, osnovana pre nešto manje od dva meseca, pobednik je parlamentarnih izbora u Bugarskoj, trećih po redu u ovoj godini. Ove izbore obeležila je istorijski niska izlaznost, ispod 40 odsto.

Iako su ankete predviđale da će GERB Bojka Borisova trijumfovati na ovim izborima, to se ipak nije dogodilo. Veliki gubitnici glasanja su partije Postoji takav narod (ITN) Slave Trifonova, Bugarska socijalistička partija (BSP) Kornelije Ninove i Ispravi se! Mafija napolje! Maje Manolove, koja nije ni uspela da pređe cenzus.

Mandat vlade na čijem je čelu tri puta uzastopno bio Bojko Borisov okončan je 16. aprila ove godine. Nakon toga, ni redovni izbori u aprilu, ni vanredni u julu nisu dali jasan rezultat koji bi omogućio da se stranke dogovore o budućem mandataru i formiraju vladu.

Na izborima u julu pobedila je stranka ITN Slave Trifonova, koja nije uspela da sastavi koaliciju, a samim tim ni vladu jer je odbijala učešće bilo koje druge stranke. Trifonov je okrivljen da je glavni uzročnik miniranja dogovora o sastavljanju vlade, i od tada mu je podrška opadala, da bi ga na ovim izborima birači žestoko kaznili. U julu je imao 65, na ovim izborima samo 25 mandata.

Veliki uspeh lidera novoformirane, antikorupcijske stranke centra Nastavljamo promene u suštini pobeda je proevropske Bugarske.

Kiril Petkov i Asen Vasilev, ministri ekonomije i finansija u prelaznoj, tehničkoj vladi Stefana Janeva, koja vodi zemlju od aprila, tokom mandata, sukcesivno su razotkrivali korupciju u različitim oblastima i tako sve više sticali popularnost u zemlji.

Kiril Petkov je ekonomista školovan u Kanadi i na prestižnom Harvardu u SAD. Vlasnik je ProViotica, kompanije koja proizvodi veganske probiotike, i zajedno sa Vasilevim osnivač Centra za ekonomsku strategiju i konkurentnost, povezanog sa Harvardskom poslovnom školom i Univerzitetom u Sofiji.

I Asen Vasilev je harvardski đak. Suosnivač je i predsednik Everbreda, kompanije koja se bavi cenama avio-karata. Za razliku od Petkova, koji nema nikakvog političkog iskustva, Vasilev je 2013. bio ministar privrede, energetike i turizma u prelaznoj vladi Marina Rajkova.

Za formiranje nove vlade Petkov i Vasilev računaju na savez sa strankom Demokratska Bugarska, koja je osvojila 16 mesta i s partijom Ima takav narod, šoumena i pevača Slave Trifonova, koja ima 25 poslanika. Međutim, to nije dovoljno za potrebnu većinu pa se, kao četvrta stranka u koaliciji, očekuju i socijalisti koji su pridobili 26 mesta u skupštini. Cenzus su još prešli: GERB bivšeg premijera Bojka Borisova (59 zastupnika); Pokret za prava i slobode (DPS), stranka turske manjine, sa osvojena 34 poslanika, uprkos tome što je jedan od njenih istaknutijih članova pod udarom američkih sankcija zbog korupcije, i Preporod - antivakserska, proruska, radikalno desna partija, koja broji 13 mandata.

Pregovori o sastavljanju nove vlade biće veoma teški i komplikovani jer se Demokratska Bugarska protivi saradnji sa socijalistima. Veoma slab rezultat BSP bi mogao pomoći u otklanjanju ove prepreke. Nova vlada bi mogla promeniti politički kurs i svojim delovanjem pokrenuti brojna pitanja, što bi bilo izuzetno važno za niz procesa koji traju na Balkanu. Ipak, ako do toga ne dođe, novi izbori su ponovo opcija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track