BEZ RUKAVICA: Vic o braći Jakšić
Foto: Shutterstock

bez rukavica

BEZ RUKAVICA: Vic o braći Jakšić

Lični stav -

Prvo je bilo u Bibliji: Golijat, nepobedivi grmalj, stane pred Izraelce i ne mnogo biranim rečima pozove ih da mu se pokore (u Basarinoj interpretaciji: da skinu gaće), inače će da ih zgazi. (A pre toga će sam da im skine gaće i sve ostalo...)

Planove mu, međutim, pomrsi neugledni David - zvekne ga praćkom u glavu, zanesvesti ga, pa mu odseče glavu.

Holivud je variranjem ovog motiva zaradio trećinu svojih miliona (za ostatak su zaslužni price o seksu i mafiji): u grad u kojem zakon brani ofucani šerif (ruke mu se tresu, žena ga prezire) dolazi banda nasilnika. Nosioca zvezde sapliću i bacaju u pojilo za konje, nevinim devojkama prete silovanjem, i kad se učini da će potpuno preuzeti vlast, šerif se trgne, podmaže svoje pištolje i najebe im se majke.

A publika u transu! Aplauzi, lupanje nogama o pod, uzvici odobravanja...

Ovakve priče održavaju nadu u konačnu pobedu dobra na ovom guravom svetu. I ma koliko ličile jedna na drugu, njihova popularnost traje i danas...

Prošle sedmice Kurir je objavio tekst o nehumanom odnosu prema štićenicima doma za stare „Rojal“ u beogradskom naselju Krnjača. Umesto da pokušaju da se opravdaju, da objasne, vlasnik „Rojala“ i njegov mlađi brat uputili su gnusne pretnje novinarkama našeg lista. Kao, svašta će da im rade. Jer, ne znamo mi ko su oni, koliko su jaki. Koga znaju, s kim se druže, ko im čuva leđa i te priče.

Istini za volju, kad se ispostavilo da skoro tri godine rade iako nemaju licencu, i da su s praga vraćali inspektore Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja... te priče dobile su izvesnu notu ozbiljnosti. Vlasnik doma i njegov brat, ispalo je, donja su srednja liga srpskih „bizmismena“, ona sorta koja živi od nedostatka dokaza, a posluje tako što daje kome treba i otima od onih od kojih sme.

Ali, jebiga, kad je neko vaspitno zapušten u detinjstvu, ne ide u bioskop. I ne zna kako se završavaju kaubojski filmovi.

Kurir nije ustuknuo pred pretnjama. Umesto toga, objavili smo kakvim smo pritiscima izloženi i pozvali nadležne institucije da provere poslovanje „Rojala“.

Epilog: Filip Jakšić, vlasnik „Rojala“, uhapšen je i saslušan, a iz pritvora je izašao uz meru zabrane prilaska, sastajanja i komuniciranja na udaljenosti od 50 metara s novinarkama Kurira kojima je pretio.

I ima još: „Pripadnici MUP i inspekcije Ministarstva rada i socijalne politike ušli su 9. avgusta u dom za stare ‘Rojal’ u Krnjači i nakon izvršene kontrole izrekli zabranu rada ovoj ustanovi koja je poslovala bez licence od osnivanja 2019. godine.“

Kao u onom vicu...

Putuju papagaj i Mujo avionom. Papagaj, kako koja stjuardesa prođe, dobaci: „Kurvo!“, a Mujo gleda i čudi se.

- Kad on sme, smem i ja! - pomisli u sebi, i prvu sledeću stjuardesu šljepne po dupetu i kaže: „Droljo!“

Ispadne frka, i papagaja i Muju na deset hiljada metara izbace iz aviona.

Pada Mujo kao kamen i vrišti, a papagaj obleće oko njega i kaže mu:

- Što se kurčiš kad nemaš krila?

Tako je nekako bilo s vlasnikom „Rojala“ Filipom Jakšićem i njegovim bratom Petrom.

N. N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track