BEZ RUKAVICA: Vuk i Boškić, i ostali bečki dečaci
Foto: Shutterstock

bez rukavica

BEZ RUKAVICA: Vuk i Boškić, i ostali bečki dečaci

Lični stav -

Prošla je ljubav, stišale se strasti, eto završi se i Evroprajd...

Koji Evroprajd?

Toliko galame oko događaja koji je zaboravljen pre nego što je svanuo naredni dan!

Ali ništa se na ovom svetu ne dešava bez razloga, ništa pod kapom nebeskom ne biva bez uzroka i posledica, pa hajde da iskoristimo Basarin odmor i da mi svekolikom čitalaštvu podastremo svima razumljivu i sveobuhvatnu analizu ovog događaja. Ali bez Koštunice, ovog puta.

Šta smo, dakle, imali?

Imali smo centralnu manifestaciju evropske LGBT populacije na kojoj je učestvovalo preko deset hiljada ljudi, a koja je protekla sa manje incidenata nego što ih bude ispred tržnog centra na velikoj rasprodaji u Briselu.

Ili u Zagrebu.

Čujemo iz mase: Zašto se poredimo sa Zagrebom?

Iz tog su grada uoči Prajda stizale vesti o maltene građanskom ratu koji čeka Srbiju, o ponoru do kojeg je Vučić stigao zbog desničara koji neće dozvoliti manifestaciju, te o nemoći vlasti da obezbede manifestaciju evropskog karaktera...

Eto im ga... Evroprajd.

Manje je poznata činjenica da se prestonica u Hrvata svojevremeno prilikom razgovora o domaćina ove priredbe vadila kako bi oni rado ugostili LGBT Evropljane, ali su im svi termini zauzeti: kad ne šetaju protivnici abortusa, proslavljaju sećanje na „Oluju“, a između toga na ulicama su „Za dom spremni“...

Bilo je i sa ove strane Drine tušta i tma onih koji su navijali za haos.

Nekadašnji politički protivnici Boško Obradović i Vuk Jeremić sklopili su primirje i unisono se povodom Prajda („kao bečki dečaci“) obratili javnosti porukom je Vučić kapitulirao. Kad ono... međutim...

Evroprajd gotov, Vučić u Njujorku, a Vuk, zvani „majmunska boginja“, i Boško, poznatiji u određenim krugovima kao „Boškić“, izvadili su prste i seli, svako na svoje dupe, tamo gde su i bili - na marginu srpske politike.

A jesu li samoproglašeni „nezavisni mediji“ ostali po strani ovog puta?

Naravno da nisu! Mada, nije im bilo lako. To što se najveća godišnja LGBT manifestacija održava u Vučićevoj Srbiji njih je „po defaultu“ guralo među protivnike Prajda... A opet, centrala im se nalazi na Zapadu, što ih obavezuje na „gay friendly“ stavove. Šta činiti?

Primeni klasičan recept, zaključi, kao na N1: „Pirova pobeda!“ Takvom pobedom se, inače, naziva ona koja je izvojevana s prevelikom gubicima, ali ni N1 ni Nova.rs, koja je ovo proširila dalje, ne kaže kakvi su i čiji gubici.

Samo su, zanemarujući činjenicu da je deset hiljada ljudi bez problema prošlo kroz grad, objavili vest: „Pretučena dva Albanca...“, i dodali pojačivač ukusa: „Osam njihovih drugova u šoku“.

Naravno da niko nije trebalo da bude pretučen, ali činjenica je da je batine dobio učesnik Prajda koji se golog dupeta slikao ispred Crkve Svetog Marka. Od njegovog su se gesta ogradili i organizatori Prajda.

Uostalom, mi smo pokazali kakvi smo i šta možemo - organizovali smo Evroprajd 2022.

„Dogodine u Prištini?“, što bi rekao Siniša Kovačević.

N. N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track