FAMOZNO SVETISLAV BASARA: SKPK u osnivanju
Foto: Marina Lopičić

KOLUMNA

FAMOZNO SVETISLAV BASARA: SKPK u osnivanju

Lični stav -

Globalno je viralan postao video-klip na kome se vidi zanimljiv detalj s Kongresa KP Kine, prizor, inače, netipičan za kongrese komunističkih partija (svih boja), pogotovo za kinesku. Ono što se videlo na klipu na ranijim kongresima komunističkih partija - naročito kineske - nije se ni u snu moglo videti, a ono što je urađeno nekada se radilo mesecima pre, nikako usred kongresa.

Kongresi ozbiljnih komunističkih partija - naročito kineskih - poznati su po tome što na njima ne samo da nema iznenađenja nego nema nikakvih „ličnih inicijativa“, nikakvih spontanosti, pogotovo ne od sorte koja se KPJ-u/SKJ-u omakla kad se na jednom kongresu moj zemljak, general Ljubodrag Ðurić požalio drugu Titi da mu „jedan visoki, neodgovorni drug guzi ženu“, na šta je Tito dreknuo „ sklanjajte ovog luđaka“.

Ðurić je momentalno sklonjen s govornice, zatvoren u mardelj zagrebačke Udbe, potom prebačen u beogradsku Glavnjaču, ubrzo lišen svih funkcija i posle mnogo potucanja od nemila do nedraga završio kao učitelj, što je, pre nego što se zageneralio, bio po profesiji.

Kinezi ništa ne prepuštaju slučaju, sledstveno je, izgleda, Si Ðinping naredbu „sklonite luđaka“ izdao pre početka kongresa, pre nego što je uklonjeni, prethodni Si Ðišing, Hu Ðintao stigao išta da kaže, ako je uopšte nešto bio naumio da kaže, mada Huova crvena fascikla koju mu je obezbeđenje momentalno oduzelo ukazuje da je moglo doći do „levih skretanja“.

Bilo bi krajnje neosnovano (a s obzirom na godine sklonjenog i neumesno) pretpostaviti da je Hu nameravao da se Siju požali da mu neko guzi ženu. Zašto se Si odlučio na tako drastičan, za kineske prilike netipičan postupak, o tome se naveliko raspravlja po belosvetskim diplomatskim mutlacima i već se pojavilo nekoliko škola mišljenja na tu temu, od kojih je meni najbliža ona koja smatra da je to Si učinio bez ikakvog razloga, čisto da bi demonstrirao svemoć i Kini i svetu pokazao da može da radi šta god mu padne na pamet. Zvuči kao kosmodisk, ali deluje.

Vratimo se na domaći teren. Da je Ana Brnabićeva sledila primer Si Ði infa, okupila pretendente na popečiteljstvo (a njih je toliko da bi joj trebala sala veličine one u Pekingu), pa obezbeđenju naredila da u medijski pogodnom momentu Zorannahu Mihajlovićevu na silu izvedu iz sale, Zorannahi Mihajlovićevoj bi palo na pamet da saziva konferenciju za štampu taman onoliko koliko je to padalo na um Hu Ðintaou.

E sad, kao što se po belosvetskim diplomatskim mutlacima spekuliše šta je Si hteo da postigne izbacivanjem Hu Ðintaoa, tako se po euromahalskim prčvarnicama nagađa šta će biti posle Zorannahine pres-konferencije na kojoj je Mihajlovićeva sva gnevna blagoizjavila da ona „nije pion“, da je SNS za neke „džuboks za bogaćenje“ i da ne želi „direktorske i ambasadorske funkcije“. Sve to skupa je podgrejalo nade da Zorannaha kani da osnuje stranku i uradi ono što je Zdravko Krivokapić propustio da obavi. Ako joj je to namera, prilažem predlog za naziv stranke - Srpska komunistička partija Kine. Uspeh zagarantovan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track