VLADIMIR ĐUKANOVIĆ: Kadija te tuži, kadija ti sudi
Foto: Marina Lopičić

UDARNA PESNICA

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ: Kadija te tuži, kadija ti sudi

Lični stav -

Više puta do sada tzv. novinari tzv. medija, poput N1, Nove S, Danasa, Vremena, Nina, Krika, Birna, davali su sebi za pravo da kroz svoje priloge, specijalne emisije i tekstove terete i presuđuju. Oni kreiraju aferu, kroz gebelsovsko izveštavanje o aferi koju su izmislili sto puta ponavljaju neku laž ne bi li ista postala aksiom, odnosno nešto što se ne dovodi u pitanje, da bi na kraju kada prepariraju javnost kroz to isto izveštavanje doneli i konačnu presudu. Oni koji rukovode ovom agitpropovskom mašinerijom očito su dobro izučavali kako je propaganda funkcionisala kod nacista ili kod Kominterne. Samo oni imaju pravo da u nekog upere prst i samo oni smeju da objave šta je istina i na kraju svega samo oni smeju da presude, a ne sud.

Nedavno je Bratislav Gašić dobio na sudu Krik, doduše, to je tek prvostepena presuda. Međutim, kako je presuda objavljena, tako je od strane Stevana Dojčinovića, glavnog i odgovornog urednika opskurnog portala Krik, krenuo neverovatan pritisak na sud i skoro pa najgore vređanje sudije koji se usudio protiv Krika da donese presudu. Obrnuto, kada Dojčinović i Krik dobiju na sudu, onda se pišu salve pohvala za sudiju koji se dabome drznuo da presudi „pravedno“.

Slučaj u vezi s disciplinskom prijavom, pa i samom optužnicom disciplinskog tužioca Advokatske komore Beograda protiv mene, posebno je zanimljiv. Doživeo sam da se o meni prave specijalne emisije, posebni prilozi i da se objavljuju silni tekstovi o tom slučaju. Verovali ili ne, u nekoliko navrata bio sam udarna vest i glavni prilog u vestima N1. Vrlo sam počastvovan što sam tako bitan. No, daleko sam više počastvovan što sam kompletnoj toj organizovanoj tajkunskoj grupi poseban trn u oku i što im toliko smetam. Za mene je to odlikovanje.

Da se razumemo, nisu oni zainteresovani za nekakvo uvođenje reda u advokaturi, već njih samo zanima da moja malenkost bude eliminisana iz advokature, a posebno iz predmeta „Jovanjica“, jer sam im dosadašnjim radom u tom predmetu srušio sve laži koje već tri godine plasiraju. Pošto ne znaju šta će sa mnom, s obzirom da je i njima jasno da im u „Jovanjici“ laži više ne prolaze, odlučeno je da mene nekako pomere iz svega. Interesantno je to da u svim tim silnim prilozima, emisijama i tekstovima, mene kao glavnog aktera čitave priče nisu pozvali nijednom da pružim svoje viđenje. Dakle, nije mi pružena ni najmanja prilika da se branim. Prevedeno na jezik prostog čoveka, ja sam glavni akter, ali mogućnost da se branim u tim medijima ne postoji. Sa druge strane, oni koji me tuže imaju sav mogući prostor da pljuju po meni. Profesionalizam na vrhuncu, zar ne? Ostalo je dotičnoj gospodi samo još presudu da mi izreknu pa da imamo situaciju - kadija te tuži, kadija ti sudi.

Bez obzira na sve, poručujem im da mogu da rade šta god požele protiv mene. Nemam ni najmanju nameru da im se povlačim, već naprotiv, kao i do sada, svuda i na svakom mestu pokazivaću koliko su neobrazovani i pre svega pokvareni i licemerni.

P. S. Želim i da im zahvalim jer, kad god pokrenu neku kampanju protiv mene u vezi sa time što sam advokat i što branim koga branim, tako mi skoči posao. Njihova negativna reklama protiv mene zapravo je postala kontraproduktivna po njih, a meni je donela ozbiljne klijente. Hvala od srca, gospodo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track