VLADIMIR ĐUKANOVIĆ: Samo zamislite
Foto: Marina Lopičić

UDARNA PESNICA

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ: Samo zamislite

Lični stav -

Pročitah pre neki dan zanimljiv post (nekad je to bio tvit) čoveka koji nije toliko naklonjen SNS i vladajućoj garnituri, ali koji pokušava da na realan način sagleda situaciju pred izbore, s posebnim osvrtom na grad Beograd. Kroz jedan dugačak niz raznih postova dočarao nam je kroz poziv „samo zamislite“ na šta bi ličila Srbija, posebno Beograd, da nije došlo do promena 2012. i kasnije 2014. godine.

Baš taj njegov opis verovatno je i najbolji poziv biračima da na izborima ne glasaju zbog nečije agresivne propagande ili toga što im se neko igra emocijama, već da trezveno, kroz merenje onog što je urađeno i onog što je u planu da se uradi, zaokruže na glasačkom listiću. Ovde ću se i lično osvrnuti samo na potencijalne beogradske izbore, pozivajući se na post dotičnog, jer iz meni nepoznatog razloga aktuelna opozicija smatra da ima šansu da pobedi u Beogradu.

Sumirajući njihov nekadašnji učinak i sve ono što je u Beogradu urađeno za ovih deset godina, jednostavno bi delovalo mazohistički vratiti ih da ponovo haraju Beogradom i da se zarobimo u apsolutnu zaostalost, u kojoj je srpska prestonica bila do 2014. godine. Projekti nisu postojali jer nikog nije zanimao razvoj grada. To su činjenice! Elem, zamislimo samo šta bismo imali da su ostali na vlasti:

- Ogromne liste čekanja za vrtiće. Nijedan vrtić ne bi izgradili, jer u njihovo vreme na prste jedne ruke mogli su se izbrojati novosagrađeni.

- Na mestu „Beograda na vodi“ ostale bi udžerice, u „Picinom parku“ prostitutke, narkomani bi se boli u venu kod Ekonomskog fakulteta, ostali bi šiblje, trnje, zmijarnici, pacovi, zarđali brodovi i napušteni pružni prelazi na kojima su stajali vagoni u kojima su narkomani i alkoholičari spavali, sve ukrašeno birtijama kao da smo u čuvenoj predratnoj Jatagan mali, a ne u srcu Beograda. Danas je na tom mestu jedan od najluksuznijih kompleksa u ovom delu Evrope, koji gradu i čitavoj Srbiji donosi ogroman novac sa ciljem daljeg širenja i modernizovanja Beograda.

- Grob Dimitrija Tucovića morbidno bi bio još uvek nasred Slavije. Danas je to divan trg s najlepšom fontanom i dodatno se modernizuje novim kompleksima.

- O beogradskoj obilaznici slušali bismo i dalje priče kako će nastati jednog dana. Umesto tih snova, danas imamo javu - izgrađenu obilaznicu oko Beograda, koja spaja dva međunarodna koridora i znatno rasterećuje saobraćaj u Beogradu.

- Izgradnja metroa ne bi čak ni u snovima bila. Danas smo nadohvat toga da dosanjamo metro, čija se izgradnja odvija fantastično.

- Ono malo muzeja što nije bilo zatvoreno, a verovali ili ne, zatvoren je bio čak i Narodni muzej čitavu deceniju, verovatno bi se zatvorilo. Danas su svi muzeji otvoreni, imaju najbolju posećenost u istoriji i Beograd je istinska kulturna prestonica ovog dela sveta.

- Beograd se na svakom mestu gradi, niču novi velelepni stambeni kompleksi, prosečna plata prešla je 1.000 evra, što je tri puta iznad onog proseka koji su nam ovi što pričaju besmislice da će pobediti ostavili.

Mogao bih do sutra ovako, ali ostaviću nešto i za kampanju. Samo me zanima da li će ovo što sam napisao neko uzeti i pravilno odmeriti, odnosno uporediti kako je bilo i kako je sada, i sebi postaviti pitanje - čekaj bre, da li sam lud da ovo menjam? Toliko o tome ko će pobediti u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track