BEZ RUKAVICA: Četnici na čistom vazduhu
Foto: Shutterstock

BEZ RUKAVICA

BEZ RUKAVICA: Četnici na čistom vazduhu

Lični stav -

Uutorak je grupa koja sebe naziva Savezom ekoloških organizacija Srbije zbog izgradnje vidikovca na Kablaru držala u blokadu Nemanjinu ulicu u centru Beograda skoro osam sati.

Šta je u tome bilo pogrešno?

Sve: i način, i mesto, i povod, i ljudi!

Zaustavljanje saobraćaja u jednoj od glavnih saobraćajnica odrazilo se na saobraćaj u gotovo čitavom dvomilionskom gradu, remeteći svakodnevicu njegovih žitelja, koji nisu ni znali (a i ne zanima ih) zbog čega stoje u kilometarskim kolonama i gube vreme i živce. Budući da je bila reč o ekološkom protestu, nije zanemarljivo ni pitanje: koliko su zaglavljeni automobili emitovali ugljen-dioksida i ostalih štetnih materija više nego obično, i jesu li se drugovi ekolozi za to borili?

Budući da je reč o „aktivistima“ iz Gornjih Nedeljica, Valjeva, Pranjana, Jagodine, Rekovca i Dobrinje, ima se utisak da su zalutali. Zašto, naime, ne demonstriraju u svojim selima? Zato što njihovi susedi ne bi ni pola sata čekali da im se oslobodi put do njive ili mesne kancelarije, nego bi „aktivisti“ bili prvo opomenuti sa: „Nemo’, bre, da se zamlaćuješ!“, a onda sklonjeni u vrzinu.

Povod za blokadu Beograda, rekosmo, bila je gradnja vidikovca na Kablaru, prepoznatog u opštini i među većinom stanovništva kao doprinos razvoju turizma. U pitanju je atraktivna konstrukcija od providnog materijala, kakve viđamo na promotivnim snimcima iz sveta - od Švajcarske do Kine. Zašto se ovi „ekolozi“ bune?

Otprilike: pošto će morati da se grade pristupni put i kanalizacija, bageri i traktori praviće buku i dizaće prašinu, pa će to „izmeniti prirodni ambijent“! Tamo gde se pesticidi koriste više nego šećer, gde se pale strnjike i mačići bacaju u vodu, oni su zabrinuti za duševno zdravlje ptica!

I zato Beograđani treba da idu pešice?!

Sve to je, naravno, glupost!

Narečene „aktiviste“ boli donji deo leđa za kreje i čavke, kao što isti bol osećaju i za ekologiju uopšte!

Reč je o desničarima poznatim u nevladinom sektoru i na društvenim mrežama kao „eko četnici“. Istaknuti njihovi predstavnici, grupa Eko straža, pročuli su se svojevremeno objavama na Fejsbuku u kojima su za zagađenje vazduha okrivili Rome jer pale kablove da bi s njih uklonili izolaciju. Ta je grupa pozivala građane da im se jave usmeno (u strahu od prisluškivanja!) kako bi se dogovorili o akcijama za suzbijanje „ove pojave“!

Jedan od lidera protesta protiv vidikovca na Kablaru (i govornik na čačanskom protestu „Srbija protiv nasija“) jeste tridesetogodišnji pesnik Jevđenije Julijan Dimitrijević. On za sebe kaže da piše pesme od šeste godine, navodi da je, između ostalog, dobio dve druge nagrade za pismene sastave „Reč je kao oganj, kao malj koji razbija kamen“ i „Ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju - hrana za moje zdravlje“, a na internetu se može naći i njegova religiozna poema o Hristu. Na Fejsbuku je objavio snimak protesta na Kablaru i intervenciju policije, a u komentarima koje on uređuje, između ostalog, pozivaju se monasi da ustanu i zaštite „svoju Svetu goru“. Suštinu je, međutim, izneo učesnik blokade Velimir Mitrović iz Čačka: „Oni hoće da prave neki novi svet u našoj zemlji, svima mozak da nam zatvore.“

Boje se, valjda, da će ih s vidikovca zaprašivati ili vakcinisati.

I šta sada? Ništa. Kad sledeći put bude blokirana Nemanjina, da znate da je to za vaše dobro. Sprem’te se i uživajte!

N. N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track