MILOVAN JOVANOVIĆ: Makronova koalicija protiv Hamasa
Foto: Privatna Arhiva

stav

MILOVAN JOVANOVIĆ: Makronova koalicija protiv Hamasa

Lični stav -

Francuski predsednik Emanuel Makron je inicirao formiranje međunarodne koalicije za borbu protiv palestinskog Hamasa. To je učinio tokom posete Bliskom istoku. Tim povodom se, međutim, nisu javno oglasili njegovi sagovornici sa kojima se sastao u Izraelu, Jordanu i Egiptu i na Zapadnoj obali.

Makron je tokom sastanka u Jerusalimu sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom izneo predlog da bi međunarodna koalicija koja se bori protiv ISIS (Islamska država u Iraku i Siriji) trebalo da proširi svoj mandat i da se bori protiv Hamasa u Gazi.

Istovremeno je pozvao na ponovno pokretanje bliskoistočnog mirovnog procesa između Izraela i Palestine, rekavši da se palestinska stvar mora pažljivo saslušati kako bi se predstavila jasna alternativa Hamasu. Zamolio je Izrael da izbegne masovnu kopnenu invaziju na Gazu i da favorizuje ciljane napade na Hamas.

Netanjahu je Hamas nazvao novim nacistima i rekao da će ga izraelska vojska uništiti tokom nastavka rata u Pojasu Gaze. Upozorio je, takođe, da bi rat mogao potrajati.

Koalicija protiv ISIS, koju čini 86 zemalja, osnovana je u septembru 2014. g. Predvode je, naravno, SAD. Deo velike koalicije su i države EU i cela Arapska liga. Zanimljiva je činjenica da Izrael nije jedna od njih.

Cilj koalicije protiv ISIS je uništenje Islamske države vojnim sredstvima i sprečavanje regrutacije novih aktivista pomoću međunarodnih sankcija.

Postoje brojne razlike između ove dve terorističke grupe, ISIS i Hamasa. ISIS je globalna teroristička organizacija koja uključuje ekstremiste različitih nacionalnosti i preti svim zemljama u Evropi i svetu. Hamas je teroristička palestinska grupa koja se bori samo protiv Izraela unutar Palestine, ali ne i u drugim zemljama.

Makron, čija je popularnost na istorijskom minimumu, samo je još jedan u nizu evropskih lidera koji su došli u Izrael da iskažu patnju, žalost i solidarnost sa izraelskim narodom i podrže vladu te zemlje u ratu sa Hamasom.

Nakon niza incidenata, zabrane skupova podrške Palestincima, kompletna Francuska je u strahu i pripravnosti da bi sukob iz Gaze mogao da se prelije i na francuske gradove.

Makronov predlog da se ciljevi koalicije prošire na Hamas mogao bi da omogući zapadnim silama veći uticaj na ovaj region, ali bi i dodatno podigla temperaturu. Regionalne podele bi se sasvim sigurno produbile i izazvale regionalnu eskalaciju koju svi žele da izbegnu.

Koaliciju čine zemlje sa različitim pogledima na Hamas, Izrael i palestinsko pitanje. Da bi došlo do proširenja koalicije i da bi ona uspešno funkcionisala, Izrael bi morao da promeni svoj stav prema Palestincima, a to je iluzurno očekivati posle svega što se dešavalo, što se dešava i što će se dešavati.

Ono što je neophodno za prekid vatre i poštovanje humanitarnog prava jesu veći napori i jača multilateralna saradnja svih regionalnih i međunarodnih sila.

Vašington je upoznat sa Makronovim predlogom, ali za Bajdenovu administraciju to nije dostiglo nivo ozbiljnog razmatranja iz prostog razloga jer se ne vide naznake arapskog interesa za stvaranje takvih snaga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track