MILOVAN JOVANOVIĆ: Španska vlada u rukama Pudždemona
Foto: Privatna Arhiva

STAV

MILOVAN JOVANOVIĆ: Španska vlada u rukama Pudždemona

Lični stav -

Socijalistički premijer privremene vlade u Madridu Pedro Sančez ima rok do 27. novembra da obezbedi parlamentarnu podršku dovoljnu za formiranje vlade. Njegov cilj je da obezbedi sebi drugi uzastopni mandat na poziciji predsednika vlade Španije.

Tri meseca nakon parlamentarnih izbora šef PSOE se dogovorio o saradnji s levičarskom partijom Sumarom. Ipak, za većinu koju čini 176 od 350 poslanika neophodna mu je i podrška manjih partija iz Katalonije i Baskije. U cilju pridobijanja dve katalonske partije, (ERC) Katalonske republikanske levice i Zajedno za Kataloniju (JUNTS), Sančez je pristao da amnestira sve učesnike organizacije referenduma za nezavisnost Katalonije 2017, koji su španske vlasti proglasile nelegalnim.

To je rezultiralo potpisivanjem sporazuma sa strankom ERC dok dogovor s partijom JUNTS još lebdi u vazduhu. JUNTS je partija koju je osnovao bivši katalonski predsednik vlade Karles Pudždemon i na koju, iako živi u Belgiji, i dalje ima presudan uticaj.

Nekoliko anketa jasno pokazuje da se većina građana izričito protivi amnestiji čija je i sama najava izazvala političku oluju u Španiji. Desne konzervativne stranke unisono optužuju Sančeza da ugrožava vladavinu prava radi sopstvene koristi. Na prošlonedeljnim protestima u Madridu se okupilo blizu 100.000 građana koji su nezadovoljni Sančezovom najavom amnestije.

Predsednik krajnje desne populističke stranke Voks Santijago Abaskal je optužio Sančeza da je veliki izdajnik i da nudi amnestiju kako bi ostao na vlasti. Tim povodom je lider Voksa izjavio da im je domovina u opasnosti.

Predsednik Narodne stranke Alberto Feiho je poručio Sančezu da prestane da se igra iza leđa građana, da kaže o čemu se pregovara i da prihvati da se Španci izjasne na izborima jer ne zaslužuju vladu nastalu iz laži. On je za 18. novembar najavio nove demonstracije protiv amnestije i u odbranu jednakosti za sve. Inače, Feiho je prvi pokušao da formira vladu pošto je njegova stranka desnog centra pobedila na julskim izborima. U tome nije uspeo jer mu je nedostajalo dovoljno koalicionih partnera.

Ako pregovori s Pudždemonom i njegovom partijom JUNTS propadnu, Španci će morati ponovo da izađu na izbore, najverovatnije sredinom januara 2024. To je, međutim, opcija koja najmanje odgovara Pedru Sančezu, jer bi, po svim pokazateljima, desni blok dodatno profitirao na ponovljenom glasanju.

I za obe katalonske stranke vreba ozbiljna opasnost od ponovnog dolaska desnice na vlast, jer bi to dovelo do daleko lošijeg pa čak i neprijateljskijeg odnosa vlade prema njima.

Ako Sančez pak formira vladu, što je realniji scenario, opcija da takva vlada potraje procentualno je minimalna, novi Sančezov kabinet čeka suočavanje s brojnim barijerama u sve više polarizovanoj atmosferi.

O novoj vladi ili o izlasku na nove izbore će odlučivati čovek koji se duže vreme ne nalazi u toj zemlji. Karles Pudždemon je u opet u žiži javnosti i to ne samo u Španiji već i šire.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track