FAMOZNO SVETISLAV BASARA: INTERGALAKTIČKI POPIS
Foto: Marina Lopičić

KOLUMNA

FAMOZNO SVETISLAV BASARA: INTERGALAKTIČKI POPIS

Lični stav -

Zbog zabavljenosti domaćim jadima, čudima i pokorama, zbivanja u Crnoj Gori - do juče goruća tema - najednom su se našla ispod poslovičnog novinarskog radara. A baš šteta. Na pomolu je novi CG pičvajz - popis stanovništva.

Nikako ne uspevam da objasnim onom mom Marsovcu - koji je pre mesec dana stigao u Bgd na doček Nove godine i već danima uživa u „srpskoj gostoljubivosti, najboljoj hrani i najlepšim devojkama na svetu“ - kako je (i zašto) jedna tehnička procedura, kakva je popis stanovništva, postala politički problem i potencijalni konflikt, u koji se uključila i takozvana međunarodna zajednica.

Meni je jasno i kako i zašto, ali Marsovcu nisam mogao da objasnim. Postaće i njemu jasnije kad ovde proslavi još pedesetak Novih godina i kad se pobliže obavesti o našim posebnostima.

Napred rečeno ne znači da nisam pokušavao da objasnim. Vidi Marsilije, rekao sam, u Crnoj Gori žive Crnogorci, Srbi i manjine. Crnogorci se plaše - doduše ne bez razloga - da će Srbi, koji su se u međuvremenu uspentrali na vlast, poraditi na tome da popis pokaže da Srba ima više nego što ih je bilo na poslednjem popisu. Ipak su Crnogorci u tom smislu pripretili bojkotom popisa.

Da li je to prvi bojkot popisa stanovništva u istoriji planete Zemlje, pitao je Marsovac, a ja sam mu ovako odgovorio: ako se dobro sećam časova veronauke, nije prvi u istoriji planete, neki rimski imperator je pre nove ere bio naumio da popiše Jevreje, čemu su se ovi žestoko usprotivili, pa je izbio pičvajz.

Ali je - nastavio sam - prvi (mada verovatno ne i poslednji) bojkot takve vrste u novijoj istoriji Evrope. Čekaj malo - reče Marsovac kad ču šta rekoh, pa stade da postavlja pitanja: Zašto CG vlasti ne sprovedu popis uprkos bojkotu, zar u tom slučaju popis ne bi pokazao da je Srba više. Bi, rekoh, ali bi u tom slučaju popisna izlaznost bila ispod 50 odsto, pa bi popis bio međunarodno nepriznat.

Marsovac je nastavio da postavlja nezgodna pitanja: Ali, pobogu, brate Zemljanine, zašto bi Srba na ovom popisu bilo bitno više nego na prethodnom, da li im je natalitet toliko porastao. Tu me Marsovac džarnu u živac, što reko naš narod.

Za pitanja nataliteta se - pokušah što jednostavnije da odgovorim - obrati Ljilji Smajlovićki, a što se tiče razlike u brojnosti Srba pre deset godina i danas, podozrevam da je to zato što su se na prethodnim izborima - dok su vlast držali Crnogorci - mnogi Srbi „pisali“ kao Crnogorci, a da će se sada - kad su na vlasti Srbi - ponovo „pisati“ kao Srbi.

Tu ti se Marsovac smrači, popi viski pa reče: A reci mi, molim te, koji će Srbima qwrz Srbi koji su se na prošlom popisu „pisali“ kao Crnogorci i otkud im garancija da se novopopisani Srbi, kad se Crnogorci vrate na vlast, neće ponovo pisati kao Crnogorci.

Za odgovor na to pitanje Marsovca sam uputio na pravu adresu, na CG predsednika Milatovića, koji je izjavio - a Rotopalanka prenela - da će se izjasniti kao „Crnogorac koji govori srpskim jezikom“, na šta je Marsovac rekao da mu je, kao Marsovcu koji govori venerijanskim jezikom, stvar malčice jasnija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track