FAMOZNO SVETISLAV BASARA: HAJDUČKI ĆEVAP
Foto: Marina Lopičić

FAMOZNO SVETISLAV BASARA: HAJDUČKI ĆEVAP

Lični stav -

Juče smo raspravili čega neće biti ove nedelje - neće biti Batuškine svirke - danas ćemo razmotriti šta bi bilo one tamo nedelje ako bi iguman Jovan „preko svojih društvenih mreža“ pozvao verni narod i senat na protest za smenu Ane Brnabićke ili - daleko bilo - Visokog Mesta.

Kad bi tako bilo - a neće tako biti iz razloga koje ću vam kasnije podastreti - iguman Jovan bi vrlo verovatno završio kao onaj prozorljivi monah, svetogorac, koji je grčke ustanike upozoravao da će biti teškog pičvajza ako se oslobode otomanskog jarma pre nego što oslobode sami sebe i koji je završio kao hajdučki ćevap.

A tako neće biti iz prostog razloga što iguman Jovan - i drugi igumani Jovani - nisu ludi da seku simfonijsku granu države na kojoj (udobno) sede i koja im dopušta da se mešaju u državna posla i da preuzimaju državne ingerencije.

Utuvite: država - ako hoće da bude prava (i pravna) - mora biti solista (i monopolista), nipošto član simfonijskog orkestra ili akcionarsko društvo. Kao što prva (nepisana) zapovest Pošte Srbije glasi: ja sam vaša pošta, nemojte imati drugih pošta osim mene, prva zapovest države treba da glasi: ja sam vaša država i ne možete imati drugih davača dozvola i donosilaca zabrana osim mene.

Neprikosnoveno je pravo igumana Jovana da u Batuškinom scenskom nastupu vidi elemente satanizma, da se pobuni protiv antipravoslavne svirke, da okupi istomišljenike, da dođe pred Dorćol plac i da tu arlauče protiv Batuške. Nedopustivo je, međutim - u stvari bi trebalo da bude nedopustivo - da Jovanove propovedi sa društvenih mreža dovode do zabrane koncerta.

A evo i zašto, što reko Blic. Zato što se u takvim situacijama - u Srbiji maltene svakodnevnim - urušava autoritet institucija države, a narasta strah od osoba bez ikakvog legitimiteta i ovlašćenja.

Jovanova propoved na društvenim mrežama je relativno bezazlena - svirka manje, svirka više - ali bilo je u Srbiji mnogo toksičnijih propovedi osoba bez ikakvog legitimiteta i ovlašćenja - npr. Ćosića i kompanije - koje su, zato što država nije smogla snage da im kaže istorijsko njet, dovodile do teških pičvajza.

Sad će drkadžije iz Euromahale i Krugova dvojke da graknu: kome ti to pričaš, šta to znači „autoritet države se urušava“, pa Srbija je autoritarna država, možda čak i tiranija. E pa nije. Niko u Srbiji ne zazire od države; strah koji Srbi „savladavaju“ već 200 i kusur godina nije strah od državnih institucija i zakona, nego od državnih visokih mesta (svih vremena i boja).

Kvaka je u tome što visoka mesta počivaju na malim visokim mestima poput mesta igumana Jovana, a legion im je ime. Nisam primetio - osim ako nešto nisam propustio - da je bilo ko iz opozicije digao glas protiv Jovanove poslanice, a još manje da je neko ispred Dorćol placa kontrausprotestovao zbog otkazivanja koncerta. E pa kad je tako, ako nećete da slušate Batušku, slušajte oluju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track