FAMOZNO SVETISLAV BASARA: INTERVJU DECENIJE
Foto: Marina Lopičić

KOLUMNA

FAMOZNO SVETISLAV BASARA: INTERVJU DECENIJE

Lični stav -

Dogodilo se čudo. Posle sedam godina apstinencije, Vučić je dao intervju NIN-u. Da li je moja neznatnost pročitala intervju? Ma jok. Ništa lično ni prema NIN-u ni prema intervjuisanom. Nije bilo razloga da čitam. Znao sam šta će Mića pitati, znao sam šta će Vučić odgovarati.

Apsolutna predvidivost svih reakcija, govorancija, poteza i pojava - osim poplava i zemljotresa - jedan je od zlih usuda Srbije, uz koju ide još jedan usud, osnovni uzrok entropijske predvidivosti - grdno ibretenije i još grđa moralna panika kad se dogodi nešto već hiljadama puta dogođeno, dakle predvidivo.

Sledstveno je bilo stopostotno predvidivo da će uzbunjivači iz Euromahale i Krugova Dvojke krenuti da traže dlaku u NIN-ovom jajetu. Prethodno su - još prevdividivije - manje-više isti svati godinama plajpičili Visoko Mesto što odbija dati intervju za NIN, a kad ga je Vučić konačno dao, krenuli su plajpičiti - koga? Tita, partiju, narod, Vučića? Jok, nego Miću Ćulibrka, ubedljivo najvećeg poštenjačinu u ovdašnjem novindžiluku.

Koje su to dlake u jajetu? Ko biva... u poslovima davanja Visokog intervjua posredovala je nova (široj javnosti nepoznata) vlasnica NIN-a, a Mića je pristao pod uslovom - ustupkom Euromahali - da u sledećem broju objavi intervju Đilasa, Dragana, (nažalost) ne Milovana. Koji takođe neću pročitati. Zašto bih čitao? Već znam šta će Mića pitati i šta će Đido odgovarati.

Tupoumnost Euromahale i Krugova Dvojke već postaje zastrašujuća. Nakon što su se pomenuti entiteti fuzionisali - ako su se ikad i razdvajali - sa Matijom i bratijom, stali su da plajpiče NIN, jedan od tri opoziciji sklona štampana medija, koji, inače, slobodari kupuju u tiražu koji me je (umesto njih) sramota da obznanim.

Ćulibrk nema putera na glavi, sledstveno je istražiteljima dlaka u jajetu bilo zazorno da ga eksplicitno optuže da je izdao (već nešto) i da se prodao (već nekom), ali se u tonu cincarsko-kalburskih euroreakcija osećalo duboko razočarenje i neskrivena „poruka“ da je Ćulibrik „podbacio“.

I moja neznatnost je imala slično iskustvo sa Visokim intervjuom. S tom razlikom što je - kad me je Euromahala s Bećkovićkom na čelu optužila za „izdaju“ i „prodaju“ - u Beogradu odjeknula rafalna paljba. Već znate da to nije bio teroristički napad, nego je mojoj neznatnosti pucao qwrz za optužbe za izdaju i prodaju.

Da bi ispao junak cincarsko-kalburskog dana, Ćulibrk je morao - to se od njega očekivalo - da Vučića najpre ispičkara, potom da od Visokog Mesta iznudi priznanje po svim tačkama optužnice i da ga na kraju prisili da potpiše neopozivu ostavku na sve funkcije.

U cincarsko-kalburskoj optici, sve ispod toga bilo je promašaj. Lično smatram da Visoki intervju NIN-u nije ni za qwrz trebao ni Vučiću ni NIN-u, a ponajmanje Ćulibrku. Ali kad se već dogodio, i za njega važi pravilo Mao Cedunga zbog koga je drug Čung Vong žestoko najebao - da se sve što se događa, događa zato što mora da se dogodi. Prekardaših. Ostalo je tek toliko karaktera za Breaking News decenije: Ljilja Smajlovićka nije potpisala Visoki KontraProGlas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track