MILOVAN JOVANOVIĆ: Osveta republikanaca preko leđa Ukrajine
Foto: Privatna Arhiva

STAV

MILOVAN JOVANOVIĆ: Osveta republikanaca preko leđa Ukrajine

Lični stav -

Republikanci u Kongresu blokirali su paket pomoći Kijevu koji je trebalo da posluži kao dodatna snaga u ključnoj fazi rata protiv Rusije. Pokušaj kojim bi se Ukrajini, Izraelu i Tajvanu omogućilo nešto više od 110 milijardi dolara za potrebe odbrane nije prošao ni inicijalno proceduralno glasanje. Za predlog pomoći je glasao 51 senator, a protiv predloga je bilo 49. Nije dostignut ni prag od 60 glasova koji bi omogućio da predlog dođe u plenum na razmatranje. Nezavisni senator iz Vermonta levičar Berni Sanders, koji uvek glasa poput demokrata, ovog puta se pridružio republikancima. Na kraju je rušenju predloga presudio Čak Šumer, vođa demokrata u Senatu, koji inače podržava ovaj predlog. On je glasao protiv kako bi proceduralno mogao ponovo da ga stavi na dnevni red kad osigura dovoljnu podršku.

Po Ustavu, da bi se odobrila međunarodna pomoć, neophodno je da oba doma Kongresa daju saglasnost.

U gornjem domu, Senatu većinu drže Bajdenove demokrate, a u donjem, Predstavničkom domu republikanci, što je i dovelo do turbulencija. Radikalna frakcija američke desnice, oličena u Trampu, rat u Ukrajini doživljava kao teritorijalni spor dva suseda, zbog čega smatra da SAD ni na koji način, pa ni finansijski, ne treba da učestvuje u njemu. Ipak, ti najekstremniji republikanci, suočeni s pritiskom umerenih kolega i činjenicom da moraju da učine određene ustupke, žele da kapitalizuju svoje protivljenje nastavku finansiranja Kijeva.

Zbog toga insistiraju na hitnom pooštravanju migrantske politike. Da bi se složili sa odlukom o paketu pomoći Ukrajini, traže znatno drugačije kriterijume za traženje azila i privremeno zatvaranje granice za prelazak migranata iz latinoameričkih zemalja. To je za demokrate neprihvatljivo i oni glatko odbijaju da to uopšte razmatraju.

Predsednik Bajden je rekao da su republikanci ovog puta doveli u opasnost nacionalnu bezbednost zemlje.

Da je situacija veoma ozbiljna, ukazao je i vođa senatske manjine umereni republikanac Mič Mekonel. On iskreno podržava Ukrajinu pa je iz pragmatičnih razloga upozorio demokrate u Senatu da ovaj predlog bez korenite reforme migrantske politike ne može dobiti podršku Kongresa.

Pregovori između demokrata i republikanaca su se zakomplikovali te je opšti utisak takav da nije realno očekivati bilo kakav sporazum pre katoličkog Božića. Republikanski pregovarač senator Lankford smatra da nije sve tako crno, jer u Bajdenovom govoru uočava prostor za kompromis.

Nekoliko republikanskih senatora predložilo je demokratama rešenje po kom bi oni podržali pomoć Ukrajini u zamenu da demokrate jasno definišu mere za smanjenje ilegalnih prelazaka granice. Ovaj predlog se ozbiljno razmatra i, u slučaju dogovora, Kijevu bi početkom sledeće godine bila odobrena mesečna akontacija od pet milijardi dolara, a demokrate bi se obavezale na to da kvotu ilegalnih prelazaka učine manjom od trenutne za 20.000 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track