FAMOZNO SVETISLAV BASARA: OKSFORDSKA SELJANA
Foto: Marina Lopičić

KOLUMNA

FAMOZNO SVETISLAV BASARA: OKSFORDSKA SELJANA

Lični stav -

Čovek bi pomislio da će Guzijan Jeremić, diplomac Oksforda ili Harvarda - ili oba - čovek koji je video sveta, a možda mu se omaklo i da nešto pročita - napraviti estetski solidan predizborni spot, ali to, kako sam ustanovio inspekcijom, uopšte nije slučaj.

Štaviše, Guzijanov spot je postigao nešto što je izgledalo nemoguće: da napravi predizborni spot tupoumniji od Boškićevog, autentičnu oksfordsku seljanu situiranu u prividno urbani ambijent.

Hajde da vidimo kako počinje Guzijanov triler. Pred očima posmatrača - bolje reći nevine žrtve - puca pogled na stepenište N. N. zgrade i neku ženicu koja sva usplahirena govori: „Znači, nećete verovati šta nam se dešava, iznose nam stvari iz kuće, ovo je nečuveno, zato što je moj muž zaboravio da zaključa vrata.“

Sledi švenk na dva loćovca koji doista iznose stvari iz stana, uključujući porodičnu srpsku svetinju, ikonu Sv. Vasilija Ostroškog. Dramska situacija se bliži vrhuncu, muž prelazi u kontranapad. Na koga? Na Tita, narod, partiju, ili možda na iznosače stvari? Ma jok! Na suprugu kojoj povišenim tonom kaže: „Nisam ja, ti si zaboravila da zaključaš vrata!“ Sve bi to odvelo pravo u kataklizmu makrokozma da se u tom trenutku ne otvaraju vrata susednog stana i da se na poprištu ne pojavljuje poslovična neočekivana sila koja se pojavljuje niotkud i rešava stvar.

Treba li reći da je neočekivanoj sili ime Guzijan Jeremić. E sad, ako je pojava Boškića, onako korpulentnog i rabijatnog, bila donekle uverljiva na poslu rasterivanja Vučićevih haračlija, pojava picopevca Guzijana, odevenog u plavi džemperčić, uopšte nije bila uverljiva. Doduše, Guzijan ne pribegava gruboj sili, nego lepim rečima. „Gospodo“, kaže, „ostavite to, to nije vaše.“ I stvari rešene, stvari vraćene.

Ubrzo biva jasno da je iznošenje stvari iz nezaključanog stana metafora za Guzijanovu političku poruku da je neko ostavio otključana vrata Kosova, da je neko drugi iskoristio priliku i sa Kosova izneo naše Kosovo, da sada neko treći namerava da pomoću francusko-nemačkog plana ozakoni pljačku, a da to on, Guzijan, nipošto neće dozvoliti samo ako savata dovoljno morona koji će ga dovesti na vlast.

Potrudio sam se da što preciznije opišem spot, ali to se mora videti i nakon gledanja se mora uskliknuti: krv ti jebem u dupe. Svaki drugi komentar je besmislen. Ideja je, dakle, Guzijanova, a nije ni skupa; vrednost produkcije spota procenjujem na maksimum 1.180 evra, koliko treba za honorare diletantima koji glumataju. Pitanje je od povelike sume rubalja - čiji će biti benzin? A koliko će benzin Guli sakupiti, to ostaje da se vidi.

Ali, bar nama starijima, ostaje i gorak ukus pred prizorom niskih grana na koje je Srbija - koja nikada i nije bila na posebno visokim granama - ireverzibilno spala. Guzijan nije džabe uložio 1.180 evra. Dolazi vreme dilbera koji će za male pare snimiti besmislen spot, uspentrati se na vlast i onda njihovim carstvijima neće biti kraja. Dobra vest je da će u tim carstvijima govana biti kol’ko ‘oćeš.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track