FAMOZNO SVETISLAV BASARA: P. O. L. NE RADNJE
Foto: Marina Lopičić

KOLUMNA

FAMOZNO SVETISLAV BASARA: P. O. L. NE RADNJE

Lični stav -

Tokom višegodišnih istražnih radnji Rotopalankinih zločina protiv pismenosti i dobrog ukusa, zapalo mi je za oko da su Politikine dubare II klase - to su one koje tek treba da postanu dubare I klase - uvek potpisane inicijalima P. O. L. Mi koji smo odrasli u SFRJ-otu dobro znamo da takvi potpisi nisu potpisi - mada ih u principu piše konkretni čovek - nego redakcijske šifre.

Za vakta socijalističkog novindžiluka u obično dobro obaveštenim krugovima znalo se da iza ovog, po pravilu čudnog inicijala, stoji kompletna redakcija, da iza onog drugog stoji GK SKS, a da iza trećeg, četvrtog itd. inicijala stoje određene partijske „struje“, da bi - tokom devedesetih - iza takvih inicijala stajao (a verovatno ih i pisao) takozvani hadži Struja lično.

Moja neznatnost je tu praksu svojevremeno nazvala „dijalektičko-materijalistička ezoterija“, termin je jedno vreme cirkuslisao po novinarskim krugovima i na kraju pao u zaborav, da bi - od 2003. naovamo - dijalektičko-materijalističku ezoteriju zamenio duhovno-vertikalni marksizam.

Moji insajderi iz Rotopalanke ili su u penzijama (u boljim) ili u grobovima (u gorim slučajevima), tako da nisam u prilici da se obavestim tko je P. O. L., i - još važnije - čije dubare uvaljuje. Bilo kako bilo, P. O. L. je pre neki dan kukuriknuo pre svitanja zvaničnih rezultata. Potpisao se iznad naslova: „Prvi rezultati izbora: Većina građana Crne Gore govori srpskim jezikom“, a u tekstuljku napisao, citiram: „Povodom popisa u Crnoj Gori, istoričar Aleksandar Raković nedavno je izjavio da, prema pouzdanim saznanjima, Srba ima između 37 i 38 odsto, a da srpski jezik kao maternji govori oko 52 odsto građana Crne Gore.“

Kao što su se za vakta iz članaka socijalističkosamoupravnih p. o. l.-ova poznavaoci dijalektičke ezoterije precizno obaveštavali kome se u partiji prede svilen gajtan, kome se sprema katil-ferman, a kome se smeši avanzovanje, tako sada moja neznatnost naslućuje da je P. O. L.-ova polna radnja uvod u - ovoga puta potpisani - tekst koji bi se uskoro mogao pojaviti u Rotopalanci i u kojem će - prepričavam ukratko - pisati: Pedeset dva odsto građana Crne Gore govori srpskim jezikom, to znači da je Crna Gora srpska zemlja, šta tu ima da se priča i sve tako nešto i sve u tom stilu.

Kad smo već kod novindžiluka, nije zgoreg napomenuti da, osim dijalektičko-materijalističkih i duhovno-vertikalnih novindžija zaduženih za preuređivanje prošlosti, ima i novindžija čiji je posao predviđanje mračne budućnosti i u tom smislu se sve češće čuju glasovi koji novoj redakciji starog Nina - pod komandom Saše Timofejeva - predviđaju prorežimsku budućnost.

Ja, naravno, ne znam kakva će biti uređivačka politika novog-starog Nina, ali držim da bi bio red sačekati da izađe bar prvi broj, pa ga onda kritikovati (ili hvaliti). Videćemo, uostalom, šta će P. O. L. napisati o tome.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track