Boško Jakšić: Put ka duelu dvojice prgavih staraca
Foto: Foto: Zorana Jevtić

AUTORSKI TEKST

Boško Jakšić: Put ka duelu dvojice prgavih staraca

Lični stav -

Donald Tramp nezaustavljivo ide ka trećoj predsedničkoj nominaciji republikanaca i novom istorijskom duelu s predsednikom Džozefom Bajdenom, koji će u novembru ne samo odrediti pravce razvoja američke demokratije već i značajno oblikovati globalne odnose.

Na prajmerima - seriji glasanja po saveznim državama na kojima demokrate i republikanci biraju kandidate za predsedničke izbore i imenuju delegate za završnu partijsku konvenciju - Tramp je dosad trijumfovao u Ajovi, Nju Hempširu, Američkim Devičanskim Ostrvima i Nevadi i postao prvi republikanac van Bele kuće koji je pobedio na prajmerima u prve dve države u kojima se održavaju. Guverner Floride Ron Desantis, nekada označavan kao najozbiljniji Trampov izazivač, povukao se iz trke odmah posle prvog poraza čuvajući ambicije za izbore 2028, a svoju podršku kovertirao je svom dojučerašnjem ogorčenom rivalu.

Ostala je samo Niki Hejli, bivša ambasadorka u UN, ćerka imigranata iz Indije, favoritkinja mladih, obrazovanijih, umerenijih i nezavisnijih republikanaca. Tramp je iznerviran što Hejlijeva, „koristan idiot demokrata“, kako je nazivaju, ne odustaje, i svakako se sprema za ono što bi mogao da bude završni obračun 24. februara u Južnoj Karolini.

- Ova trka daleko od toga da je završena. Ostale su još desetine država, a naredna je moja slatka Južna Karolina - hrabri se Hejlijeva, koja se koncentriše na državu u kojoj je rođena i bila guverner. Pojedini analitičari kažu da ona ima samo dve opcije: da se povuče iz trke, podrži Trampa i posveti se Bajdenovom porazu, ili da se pripremi da je Tramp na prajmerima razbije pošto po istraživanjima ima značajnu prednost koja se ceni na čak 58:32.

Dramatično se smanjuju šanse da Hejlijeva dobije duel jedan-na-jedan i tako unese novu dinamiku i neizvesnost uoči „superutorka“, 5. marta, kada će glasati dve trećine svih republikanaca u 16 država i teritorija. Nijedan kandidat Dobre stare partije (GOP), kako zovu republikance, nije u savremenoj eri ostao bez nominacije a da je izgubio u Ajovi i Nju Hempširu.

Neki posmatrači ukazuju da, ako Hejlijeva ne pobedi, zadržava šanse čekajući da Vrhovni sud odluči da li će se Trampovo ime pojaviti na izborima u Koloradu, Mejnu i nekim drugim saveznim državama. Demokrate i pojedini izborni zvaničnici tvrde da Trampa diskvalifikuje uloga koju je imao pokušavajući da ospori rezultate izbora 2020, za koje je tvrdio da ih je Bajden pokrao. Tramp se žalio na presudu iz Kolorada, a Vrhovni sud, u kome republikanci imaju većinu od 6:3, teško da će ga eliminisati iz trke.

Svi su izgledi da Tramp (ne)očekivano brzo i efikasno gasi nade da će se glasovi republikanaca rasuti na tri grupe: onih koji ga uvek podržavaju, onih koji ga nikada ne podržavaju i onih koji cene njegovu politiku, ali bi da za lidera imaju nekog mlađeg, bez toliko balasta.

Pokazalo se da je Tramp nezaustavljiv. Ponovo izlazi kao pobednik nad republikanskim stratezima, bivšim kongresmenima i donorima koji još od 2016. pokušavaju da spreče njegov uspon na komandni most. Kapetan Tramp uspešno plovi kroz godine pravnih, političkih i drugih kriza. Preživljava sve: dva pokušaja opoziva, tri izborne trke, četiri krivične tužbe i nerede na Kapitol hilu 2021.

Istraživanja kažu da Tramp ima podršku blizu dve trećine republikanaca koji smatraju da on jedini čuva identitet konzervativaca. Žele da pruže drugu šansu bivšem predsedniku, njegovom agresivnom nastupu, promociji konzervativnih vrednosti i pokliču „Amerika prvo“. Biračima očito ne smeta 91 tačka krivične optužbe s kojom je Tramp suočen. Veruju da samo njegov pokret MAGA može da „Napravi Ameriku ponovo velikom“. Jedini način da se republikanci oslobode autoritarnog šefa jeste da izgubi u novembru.

- Svako ko se iskreno brine za budućnost Republikanske partije - a trebalo bi ukoliko vam je stalo do jačanja demokratije - ima u novembru samo jednu opciju: glasajte da uništite Partiju kako biste je spasli - poručuje kolumnista Vašington posta Judžin Robinson:

- Šta može da spase GOP od same sebe? Poraz. Težak, nedvosmislen poraz. Šanse da se to dogodi su, zasad, male uprkos podelama unutar GOP. Donald Tramp Ante portas.

Dug je put do nacionalnih konvencija republikanaca u Milvokiju u julu, i demokrata u Čikagu u avgustu, ali replika duela Bajdena i Trampa, dvojice „prgavih staraca“, kako ih naziva Hejlijeva, gotovo je izvesna. Sve su to testovi SAD, a odgovori će umnogome zavisiti ko će posle novembra biti u Beloj kući. Razlika između vizija dvojice očekivanih kandidata je, moglo bi se slobodno reći - dramatična. Ovo verovatno nisu izbori koje je Amerika želela, ali imajući u vidu ozbiljno narušeno zdravlje njene politike, duel dvojice vremešnih i nepopularnih kandidata je izgleda najbolje što je mogla da smisli.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track