FAMOZNO SVETISLAV BASARA: ČETVRTI SVETSKI RAT
Foto: Marina Lopičić

kolumna

FAMOZNO SVETISLAV BASARA: ČETVRTI SVETSKI RAT

Lični stav -

Danas ću da gledam u kristalnu kuglu, čisto da vidim šta sanjamo, šta će nam se događati i šta nam se iza brda valja. Pa da krenemo na posao, uz napomenu da za tačnost informacija ne garantujem.

Evo kako stvari stoje u kugli: ko god da pobedi na izborima u Americi, Bajden ili Tramp, kako god da se završi rat u Ukrajini (ako se ikad i završi), svet će - nemojte sad očekivati da ispalim ubuđalu frazu da „više neće biti isti“, jer nikad nije isti, svakog trenutka se menja - biti bitno različit od sveta na koji smo navikli i koji se već tri-četiri decenije urušava.

Kakav-takav svetski poredak uspostavljen posle II svetskog rata definitivno je izgubio upotrebnu vrednost, a ako nam je za nekakvu utehu, svetski poredak uspostavljen posle I svetskog rata tu je vrednost izgubio trostruko brže. Posle svakog od dvaju velikih ratova XX veka, neke države - obično one veće i bolje - nestajale su s lica sveta, dočim su se druge - ne obavezno gore - pojavljivale na istorijskoj sceni.

Za tačnost sledeće informacije smeo bih i da garantujem: Kad se sve završi - a bog zna kad će se završiti (i da li će se završiti) - mada tko zna, vreme se ubrzava - jedne od triju velikih sila više neće biti, svakako ne u dosadašnjem formatu, a na ruševinama će nići za sada nepoznat broj banana državica. Neke od tih državica bi mogle raspolagati i nuklearnim naoružanjem, što će dodatno komplikovati ionako komplikovanu budućnost (ako je uopšte bude).

Osim možda (vrlo možda) u Velikoj Britaniji i nekim skandinavskim zemljama, politički sistem liberalne demokratije će svuda prdnuti u čabar, a i tamo gde mu se omakne da ne prdne, opuštencije i uživancije poput one od 1945. do 1989. više nigde neće biti.

Odavno je već i nema, samo što smo to, zagledani u iPhone i andoide, propustili da primetimo.

U velikom (i gorem) delu budućeg sveta - videćemo uskoro kolikom - opće stanje će biti slično trenutnom stanju na Haitiju, samo što veći deo sveta neće imati privilegiju da mu ne treba ogrev i da banane rastu na svakom koraku.

U boljem - za sada još nedefinisanom - delu sveta vrlo verovatno će se obistiniti mračna proročanstva Rotopalankinih piskarala - može vam izgledati čudno, ali imbecili su odlični proroci - što će reći da će litar zejtina koštati 85 evra, a bečka šnicla 160. Što će biti neizbežna posledica globalne alavosti nagomilavanja milijardi i miliona dolara ili evra, kojima danas i svaka šuša raspolaže.

U gorem delu sveta biće kao kod Marike - ko nabije, taj dobije - u boljem delu sveta, bogatiji deo tog sveta će obitavati pod stražom, u hermetički zatvorenim komšilucima, dočim će za siromašniji deo boljeg sveta takođe važiti Marikino pravilo - ko nabije, taj dobije.

Ovo je grešni rab Božji Svetislav - umal, grešna mi duša, ne napisah Miloje, kome svaka čast - video u kristalnoj kugli dana 21. 3. 2024. A ako se pitate đe ćemo mi biti tune, moram reći da to nisam baš najjasnije video. Ali kao da sam nazreo da ćemo sve to prespavati, kao što smo prespavali rušenje Berlinskog zida.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track