BEZ RUKAVICA: Rafalno po pameti
Foto: Shutterstock

bez rukavica

BEZ RUKAVICA: Rafalno po pameti

Lični stav -

I to je to „nezavisno“ novinarstvo?

U istom danu tri su lista koja se diče svojom „nezavisnom uredivačkom politikom“, iz tri zemlje, objavila isti tekst direktno i oštro intoniran protiv Srbije! Treba li da poverujemo da im je ista tema slučajno pala na pamet u isto vreme i da su slučajno došli do istog zaključka: da srpska kupovina „rafala“ ugrožava bezbednost na Balkanu! Reč je o sarajevskom Oslobođenju, kao i o listovima čiji je vlasnik Dragan Šolak, beogradskom Danasu i podgoričkim Vijestima.

Da podsetimo: predsednik Srbije Aleksandar Vučić obelodanio je prilikom posete Francuskoj početkom ovog meseca da su Srbija i Francuska postigle dogovor o pitanju nabavke borbenih aviona „rafal“. Isti tip aviona ranije je kupila i Hrvatska - šest joj je već isporučeno, a šest će ubrzo stići.

Kog ne mrzi, može sam da se uveri na internetu: kad su se Hrvati naoružavali, niko ni u ovim medijima, ni uopšte nije to smatrao vrednim komentara, računa se da je reč o tekućim poslovima jedne države koja se brine za svoju vojsku. Ali su se zato i kusi i repati digli na zadnje noge kad to čini Srbija.

Tako Vijesti prave razliku i pišu da „Hrvatska želi da unaprijedi sposobnosti nacionalne odbrane“, a vlast u Srbiji „tu nabavku koriste u populističke svrhe“.

Oslobođenje, opet, kaže da „imajući u vidu ulogu Srbije u posljednjih 30 godina u regiji, onda se to svakako ne može baš tumačiti kao neki gest slanja poruke mira“, ne precizirajući kakvu je to ulogu imala Srbija, a nije Hrvatska, a Danas piše u smislu smuti pa prospi, ovu je temu redakcija poverila početnici, „Tiktok licu redakcije“ i volonterskoj pozorišnoj kritičarki, računajući valjda da tekst, kad je unapred zadat zaključak, može da napiše bilo ko.

Citirani listovi ni dosad nisu skrivali svoju antisrpsku orijentaciju, a ako neko misli da je reč o preoštroj kvalifikaciji, neka samo vidi koliko je uvreda na račun predsednika Srbije i na račun vlade preko njih upućeno, koliko je laži o Srbiji u njima objavljeno i koji su sve albanski lobisti i srbomrzitelji u njima dobijali prostor. Kad je reč o Šolakovim medijima, to je uređivačka politika diktirana ambicijama i poslovnim interesima vlasnika, a što se Oslobođenja tiče, posredi je kontinuitet mržnje koji je doveo do građanskog rata i cepanja Jugoslavije.

Ali šta je povod za ovakav udruženi poduhvat sada?

U toku je kampanja koja za cilj ima da, mimo svih odredbi međunarodnog prava, Kosovo ugura u Savet Evrope, a na svetskom nivou, da se u UN donese rezolucija o Srebrenici čije će realne posledice osetiti samo Srbija i Republika Srpska. I ne, ovo nije teorija zavere koja izmišlja da je Srbija važna u globalnim okvirima, ovo je posledica činjenice da se Srbija nalazi na geostrateški važnom mestu, a da vodi nezavisnu spoljnu politiku.

E pa, prijemom Kosova u SE i rezolucijom o genocidu u Srebrenici uvrće se i zateže konopac oko njenog vrata. A da se ne bi mnogo koprcala, slabi se propagandnim kampanjama kao što je ova.

Pre desetak dana britanski Telegraf je objavio tekst u kom se tvrdi da Srbija gradi oko Kosova „baze u obliku potkovice“ kako bi napala Kosovo i pita „da li će Kosovo biti nova Ukrajina“. Sada imamo „vest“ da Srbija kupuje avione da bi ugrozila region. I to, da bi delovalo ubedljivije, horsku!

Šta je sledeće? Zajednički TV program? Emisija na svim „nezavisnim“ kanalima na BHSCG jeziku: „30 minuta protiv Srbije“?

Nemojte se smejati, gledaćete!

N. N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track