Najnovije vesti

PREDSEDNIK FIFA: Sudije će na Mundijalu moći da otkažu utakmicu zbog rasizma
Foto: AP

nulta tolerancija

PREDSEDNIK FIFA: Sudije će na Mundijalu moći da otkažu utakmicu zbog rasizma

Mundijal 2018

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino rekao je da će sudije na predstojećem Svetskom prvenstvu u Rusiji moći da otkažu utakmicu ako bude bilo incidenata na rasnoj osnovi.

Postoji zabrinutost fudbalera i navijača o diskriminaciji i uvredama na rasnoj osnovi na Mundijalu u Rusiji, koji počinje sledećeg četvrtka, posebno posle učestalih problema u toj zemlji u poslednjih nekoliko godina.

 

Infantino je rekao da su preduzete mere ako se nešto slično dogodi na utakmicama u Rusiji i upozorio na "ozbiljne posledice".

 

- Ne bih rekao da smo zabrinuti oko diskriminacije, ljudskih prava i bezbednosti, ali to shvatamo veoma ozbiljno. Preduzeli smo odgovarajuće mere tokom priprema za turnir. Imaćemo jasne procedure, uključujuću i proceduru u tri koraka za sudije, koji mogu da zaustave, prekinu ili otkažu utakmicu u slučaju diskriminacije - rekao je Infantino, preneo je Skaj.

 

Infantino je dodao da FIFA ima sistem praćenja i neposrednih kazni ako se nešto dogodi.

 

- Mi naravno ne želimo da se nešto dogodi i svi su upozoreni da će, ako se to dogodi, biti ozbiljnih posledica - naveo je prvi čovek svetske kuće fudbala.

 

Na Mundijalu u Rusiji će se prvi put u istoriji Svetskog prvenstva koristiti video tehnlogija VAR.

 

- Fudbal je spreman za upotrebu VAR, testirali smo ga u poslednje dve godine. Analizirali smo ga i uvereni smo da će od njega biti koristi. Neće potpuno rešiti probleme, ali će biti velika pomoć sudijama, a njima moramo da pomognemo koliko možemo. Sudije će dobiti pomoć, ali oni uvek kraju donesu konačnu odluku - rekao je Infantino.


Kurir sport / Beta

Foto: AP