Najnovije vesti

SKANDAL! PUTIN NIJE BIRAO SREDSTVA DA DOBIJE MUNDIJAL: Britanski špijun otkrio ŠOKANTNE detalje kako je predsednik Rusije sa svojim oligarsima i Abramovičem SRUŠIO FIFA i dobio domaćinstvo SP 2018.
Foto: EPA

dugo čuvana tajna

SKANDAL! PUTIN NIJE BIRAO SREDSTVA DA DOBIJE MUNDIJAL: Britanski špijun otkrio ŠOKANTNE detalje kako je predsednik Rusije sa svojim oligarsima i Abramovičem SRUŠIO FIFA i dobio domaćinstvo SP 2018.

Mundijal 2018

Pre tačno osam godina nekadašnji britanski špiju, kasnije autor zloglasnog teksta o sadašnjem predsedniku Amerike Donaldu Trampu, Kristofer Stil otkrio je šokantne detalje za Mundijal u Rusiji. Vladimir Putin, doživotni ljubitelj hokeja, odjednom se zainteresovao za fudbal. 

Ovaj novinar se bavio raznim, po mnogima tabu temama, oko Trampove administracije ili uticaja Rusije na predsedničke izbore u Americi. 

Veliki broj ljubitelja sporta bilo je ubeđeno kako će upravo Engleska biti domaćin Svetskog prvenstva 2018 kao kolevka fudbala i zemlja sa najkvalitetnijom ligom na svetu. Ako se na to doda činjenica da im je infrastruktura na veoma visokom novou, sve je bilo iznenađene osim održavanja Mundijala na ostrvu. 

Stil je dobio zadatak da čelnicima FIFA predstavi stanje u Zemljama koje konkurišu za domaćinstvo Mundijala. Dva glavna konkurenta su bili Engleska i Rusija. O stanju na Ostrvu znali su generalno svi, ali Rusija je bila velika misterija. 

Stil je tokom svog posla na mestu špijuna devedesetih godina dosta vremena proveo baš u Rusiji gde je upoznao veliki broj političara i moćnih ljudi iz ove zemlje. Te kontakte održavao je do 2010 kada je dobio zadatak da bolje upozna prilike u ovoj zemlji. 

Po mnogima ova zemlja bila je nekvalifikovana za ovo takmičenje, pogotovo ako se na to doda činjenica da im infrastruktura nije na zavidnom nivou. Moskva je dobila pravo da organizuje Zimske Olimpijske igre i mnogi su smatrali da im je to bio poklon, kako bi odustali od Mundijala. Da ne spominjemo kako je FIFA proglasila Rusiju za najrizičniju zemlju koja je konkurent za domaćina. 

Po mnogima, Engleska je domaćin Mundijala, samo je trebalo to formalno da se potvrdi. Ali, po informacijama koje dobio Stil, Putin je jednom prilikom izjavio: 

''Ovo je projekat od vitalne važnosti za našu zemlju i Rusija mora biti domaćin Mundijala 2018. godine.''

Stil je dobio informacije kako je Putin, kao tadašnji premijer, pozvao poznate oligarhe da mu pomognu u izboru domaćina. Oni su za glasove članova FIFA potpisivali čudne ugovore oko gasa po mnogo nižim cenama nego što je bilo normalno. Stil je čak došao do informacija kako je Roman Abramovič išao čak u Južnu Afriku kako bi pričao sa tadašnjim predsednikom FIFA Sepom Blaterom što je više moguće lobirao za domaćinstvo SP 2018. godine. 

Stil je ove informacije podelio, na iznenađenje mnogih, i sa agentima FBI-ja kojima je ovo moglo da bude zanimljivo. Tada je počela jedna od najvećih istraga o korupciji i pranju novca, a njeni rezultati objavljeni su 2015. godine. 

Tada su 27. maja u Cirihu došlo do hapšenja velikog broja čelnika, a svetski fudbal je uzdrman tog dana. Veliko broj čelnika FIFA bio je uhapšen, a na meti je bio i veliki predsednik Blater. Nekoliko dana kasnije, on je podneo ostavku. Protiv Blatera nije podignuta optužnica, ali zabranjene su mu sve aktivnosti vezane za fudbal. Deluje kao dobar kompromis i dogovor, zar ne?

Ova istraga je dovela do toga da FIFA čak prizna svoje greške i prihvati optužbe. Od toga dana do danas, na desetine funkcionera ove organizacije uhapšeno je zbog dokaza koje je priložio Stil. 

Uticaj Rusije, pričao je Stil, osim fudbala proširio se i na politiku. Stil je dokazao kako se Rusija mešala u predsedničke izbore u Americi, a to je dosta povezao sa lobiranje Rusije za Mundijal. 

Dokazi koje je prikupio Stil pokazali su kako je Rusija izborila domaćinstvo, ali za to niko nije mario. 

Kako je i sam naveo jednom:

''Mundijal počinje 15. juna, ali Rusiji nije bitno šta će se dešavati na terenu, oni su već pobedili!''

Kurir sport

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja