KAPITEN ŠVAJCARSKE SE PRIDRUŽIO ALBANCIMA U PROVOKACIJAMA: Evo kako je čovek koji obožava Švajcarsku postao jedan od najomraženijih u svojoj zemlji! (FOTO)
Foto: EPA/LAURENT GILLIERON

NEŠTO JE ZGREŠIOI

KAPITEN ŠVAJCARSKE SE PRIDRUŽIO ALBANCIMA U PROVOKACIJAMA: Evo kako je čovek koji obožava Švajcarsku postao jedan od najomraženijih u svojoj zemlji! (FOTO)

Mundijal 2018 -

Kapiten reprezentacije Švajcarske Stefan Lihštajner proslavio je gol svog tima na isti način kao i Džerdan Šaćiri i Granit Džaka, pokazivajući simbole 'velike Albanije', što je švajcarsku javnost ostavilo u šoku jer je on poznat kao neko ko mnogo voli zemlju u kojoj je rođen.

Fudbalska javnost zgrožena je sramnim provokacijma Albanaca iz redova Švajcarske reprezentacije. Džerdan Šaćiri i Granit Džaka na skandalozan način su proslavljali golove na meču protiv reprezentacije Srbije. Obojica Obojica su golove proslavili ukrštajući ruke i tako formirajući prstima dvoglavog orla.

provokatori
provokatorifoto: EPA

Domaći i svetski mediji smatraju da je gest reprezentativaca Švajcarske bio čista porovokacija i zgroženi su što su Albanci na takav način doneli politiku na Mundijal.

"Navijaj uz M&M's". Podrži Orlove!

Međutim, ono što je svima promaklo je način na koji je kapite Švajcarske Stefan Lihštajner slavio golove svoje reprezentacije. Lihštajner je pritrčao saigračima i baš poput Džake i Šaćirija, sklopio dlanove u pozu orla, urlao u pravcu navijača.

Njegovo slavlje se jasno videlo i na TV snimku prikazanom na švajcarskim medijia, koji su, inače, kritikovali nacionalistički ispad Džake i Šaćirija, ali očito nisu želeli da vide da je istu stvar uradio i njihov Švajcarac Lihštajner.

Ali, zašto? Zašto je to uradio čovek koji je u više navrata izjavljivao za švajcarske medije koliko voli zemlju u kojoj je rođen - Švajcarsku! Kako je rto 'preko noći' postao ono što su po nacionalnosti Šaćiri i Džaka.

Lihtštajner je u proleće 2015. godine govorio u jednom intervjuu kako u nacionalnoj selekciji "sajdžija" postoje "pravi i oni drugi Švajcarci", naglasivši svoju želju da "bi članovi reprezentacije trebalo da se identifikuju sa reprezentacijom". Izazvao je taj intervju brojne polemike, a defanzivac kog od petka pamtimo i kao "jednog one dvojice koja su rvačkim zahvatom oborila Aleksandra Mitrovića, a sudija Brih nije pokazao na belu tačku", prošao je kroz pravi mali pakao.

Okarakterisan je u delu javnosti kao "Bunzli" Švajcarac, koja u korenu ima termin "švajcarski Nemac", ali se zapravo pogrdno koristi za nekog ko je "glupan".

"Lihtštajner je, prosto, vođen ambicijom, želi uspeh. Ostvario je mnogo više u karijeri od prosečnog švajcarskog fudbalera, osvojio je titule sa Juventusom, bio učesnil EURO2008, Mundijala 2010. i 2014. Zna on koji problemi mogu da zadese ekipu, kakvi strahovi mogu da se jave ako se ne pristupi na pravi način. Ali, njegove izjave su bile, zapravo, izazov za saigrače, trenere i vrh Saveza. Jeste on izazvao nove tenzije, ali je zapravo tragao za razrešenjem postojeće situacije", navodi švajcarski list.

Lihštajner i Šaćiri
Lihštajner i Šaćirifoto: EPA/LAURENT GILLIERON

"Zar on, kapiten naš, 'nacionalista'?", pitali su se u Švajcarskoj, a njegovog odgovor je bio sledeći:

"Džaka i Šaćiri su sjajni momci. Pričao sam i sa njima, i sa njihovim očevima. Objasnili su mi kako oni gledaju na ono što su prošli u životu. Imaju dvojno državljanostvo i ne mislim da Švajcarska ima problem s tim. Što se tiče one solidarnosti sa njima posle golova... Ne možemo mi u potpunosti da razumemo šta Džaka i Šaćiri osećaju. Ali, možemo da im pomognemo", stav je kapitena Švajcarske.

kurir.rs / kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Zvezda sprema transfer bombu. Ko je Argentinac kojeg dovode?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track