Najnovije vesti

DANIJEL SUBAŠIĆ, KOJI JE ODVEO KOCKASTE U ČETVRFINALE: Ja više nisam Srbin!
Foto: Reuters

OTKRIVAMO Ko je FUDBALSKI junak Hrvatske

DANIJEL SUBAŠIĆ, KOJI JE ODVEO KOCKASTE U ČETVRFINALE: Ja više nisam Srbin!

Mundijal 2018

Zaboravio korene: Čuvar mreže „kockastih“, koji je Dancima odbranio tri penala, od oca Jova i majke Boje iz okoline Benkovca, ima srpsko poreklo i burnu prošlost

Hrvatska slavi Srbina! Danijel Subašić, golman „vatrenih“, odbranio je tri penala u osmini finala Svetskog prvenstva protiv Danske i trasirao put svojoj reprezentaciji u narednu rundu. U Sočiju će 7. jula od 20 sati igrati protiv Rusije, selekcije domaćina, koja je izbacila favorizovanu Španiju.

 

Heroj nacije

 

Subašić je odbranio šuteve Kristijanu Eriksenu, Laseu Šeneu i Nikolaju Jorgensenu, čime je postao nacionalni heroj u Hrvatskoj. Ono što posebno intrigira jeste njegovo srpsko poreklo, o čemu svedoče mnogi Dalmatinci proterani u akciji „Oluja“ 1995. godine koji su se javljali našoj redakciji juče tokom celog dana.

 

foto: Reuters

Zna se da Danijel Subašić potiče iz dalmatinske srpske porodice, od oca Jova i majke Boje. Otac je iz sela Zagrad, a majka iz Raštevića, mesta u okolini Benkovca. Krsna slava im je Sveti Nikola, a pored Danijela, Jovo (63) i Boja (62) imaju još dva sina, Milana i Olivera.

 

Ljubila ga Kolinda

 

Danijel Subašić je trijumf nad Danskom i plasman u četvrtfinale Svetskog prvenstva proslavio šireći hrvatsku zastavu, a slikao se i sa predsednicom te države Kolindom Grabar Kitarović. Mediji u Hrvatskoj predsednicu su isproyivali jer je nenajavljeno ušla u svlačionicu i ljubila fudbalere koji su bili u gaćama.

 

ekipa kurira

 

PROMENIO PLOČU: OD 2010. GODINE TVRDI DA NIJE SRBIN I PRAVOSLAVAC

Subašić: Hrvat sam i katolik!

 

Subašić je, međutim, u intervju Večernjem listu 2010. godine rekao da je Hrvat i katolik.
- Tačno je da se moj otac zove Jovo, ali tvrdim da on sa srpstvom nema veze. On se izjašnjava kao Hrvat, ali pravoslavne vere. Tačno je i to da je moja majka Hrvatica i katolikinja Brkljača iz Raštevića. Pa onda još jednom, ako neko nije razumeo: ne znam koliko puta moram reći da sam Hrvat i katolik. Hrvatska je moja domovina i Zadar je moj grad, u kojem sam rođen. Uostalom, kršten sam u katoličkoj crkvi, imam sve katoličke sakramente - naglasio je golman Hrvatske i dodao:
- Svojim radom i delima ću potvrditi ko sam i šta sam. Bog, istina i pravda na našoj su strani.
On je u vezi incidenta sa tastom dodao da mu je jasno da je problem zbog Domovinskog rata i da je imao razumevanja za njegove nagle postupke.

Odbrane za pokojnog druga
OTAC LIKA S MAJICE: IZGUBIO SAM HRVOJA, ALI JE DANIJEL MOJ SIN!

 

foto: Reuters/Damir Sagolj

Danijel Subašić na svakoj utakmici ispod dresa nosi majicu s likom svog prijatelja iz detinjstva Hrvoja Ćustića, koji je preminuo pre deset godina. Njih dvojica su počeli karijeru zajedno u mlađim kategorijama Zadra. Nesrećni Ćustić preminuo je od posledica frakture lobanje i izliva krvi u mozak kada je na prvenstvenoj utakmici između Zadra i Cibalije glavom udario u betonsku ogradu terena. Loptu na koju je išao ispucao je baš Danijel Subašić.
- Nikad ga neću zaboraviti. Majica je uvek uz mene - rekao je Danijel Subašić.

 

Posle utakmice, oglasio se i otac pokojnog Hrvoja.
- Uvek osećam ponos kada vidim Danijela s likom mog Hrvoja. Danijel je kao moj drugi sin - rekao je za Indeks.hr Sveto Ćustić.

DALMACIJA: PREDSEDNIK VERITASA O SUBAŠIĆU

Savo Štrbac: Danijel je obnovio kuću posle Oluje

 

foto: Media Centar

Danijel Subašić, prema tvrdnjama Save Štrpca, predsednika Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“, nije zaboravio svoje srpsko poreklo.
- Subašić je iz mog kraja. Ja sam iz istog kraja odakle mu je i majka, iz sela Raštevića nadomak Benkovca. Otac Jovo je Srbin pravoslavac, a majka Boja Brkljača je katolkinja. Danijelov pradeda zvao se Savo, a deda Rade. Živa mu je baba Milica, devojačko Radmanović, koja je iz porodice našeg čuvenog košarkaša Vladimira - priča sa Kurir Savo Štrbac i nastavlja:
- Deo familije mu je posle „Oluje“ izbegao u Srbiju, a veći deo je ostao u Dalmaciji. Tetka Danijelovog oca Jove, Ružica, umrla je u izbeglištvu u Srbiji. Jovov brat Miko radi u Zadru u pekari, a drugi brat Vlado je u Australiji. Ima i dve sestre.

 

Savo Štrbac, koji u poslednje tri decenije prikuplja podatke o progonima i stradanjima Srba u Hrvatskoj, o Danijelu ima lepo mišljenje:
- Danijel nije zaboravio ko je i odakle je. Pozitivna je ličnost, dolazi često kod babe Milice koju mnogo voli. Sredio je imanje u Zagradu, tamo dovodi kolege iz reprezentacije, najčešće Luku Modrića. Subašići su pozitivna porodica, a valja napomenuti da je porodično imanje posle „Oluje“ bilo devastirano, spaljeno i srušeno. Sve je to Danijel obnovio i sredio, čak napravio i porodični bazen.

Ima ih još
MODRIĆU MAJKA SRPKINJA

 

foto: Beta

Nije Danijel Subašić jedini u reprezentaciji Hrvatske na SP u Rusiji koji ima srpsko poreklo. Pored njega, tu su i Milan Badelj, kao i Luka Modrić, kojem je majka Srpkinja i zove se Radmila, a devojačko prezime joj je Dopuđ. Ranije su za hrvatsku fudbalsku reprezentaciju igrali Srbi - Miladin Dado Pršo, Milan Rapajić i Boško Balaban.

I ONI SU SRPSKOG POREKLA

 

foto: Nebojša Mandić/Profimedia

Dražen Petrović - košarka
Aleksandar Petrović - košarka
Arijan Komazec - košarka
Stojko Vranković - košarka
Zoran Čutura - košarka
Dario Šarić - košarka
Marko Popović - košarka
Goran Ivanišević - tenis
Igor Hinić - vaterpolo
Maro Joković - vaterpolo
Miloš Milošević - plivanje
Ivan Stevanović - rukomet
Stefan Vujić - rukomet
Radovan Malević - odbojka
Marina Miletić - odbojka

 

 

foto: Kurir

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

KURIR SPORT: Partizanovih 11. Sa ovim timom crno beli počinju sezonu