NOSIO JE DRES REPREZENTACIJE MAROKA A SADA JE HEROJ BELGIJE! Neverovatna životna priča bivšeg saigrača Dušana Tadića!
Foto: Reuters

NOSIO JE DRES REPREZENTACIJE MAROKA A SADA JE HEROJ BELGIJE! Neverovatna životna priča bivšeg saigrača Dušana Tadića!

Mundijal 2018 -

Neverovatan meč odigrali su Belgija i Japan u osmini finala Svetskog prvenstva u Rusiji. Japan je vodio 2:0, a onda je u igru ušao Naser Čadli i sve se promenilo...

foto: Reuters

Čadli je rođen u belgijskom gradu Liježu. Međutim, njegov otac je u Belgiju došao iz Maroka i na sina je preneo ljubav prema zemlji iz koje potiče. Naseru je Maroko uvek bio u srcu.

KOLUMBIJA - ENGLESKA: Englezi su „birali“ Kolumbiju u osmini finala, a da li im je to bilo pametno videćemo danas. Kvota na Albion je 2,20, na Kolumbiju 3,60, a na iks 3,10. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Kolumbija - Engleska.

Čadlijev fudbalski put nije bio lak. Sa 20 godina je prešao u Tvente. U prvoj sezoni je dobijao šansu sa klupe. Postigao je sedam golova, naredne sezone se takođe nije proslavio... Može se reci da je je reprezentativcu Belgije krenulo kada je naš Dušan Tadić stigao u Tvente.

Naime, 2012. godine Tadić je iz Groningena prešao u Tvente. Naš reprezentativac je blistao prve sezone u dresu holandskog tima. Postigao je 13 golova, a njegovim dolaskom krenulo je i Čadliju. Naser je sezonu završio sa 12 golova u prvenstvu Holandije. Odmah je usledio poziv londonskog Totenhema.

foto: Starsport©

Onda je usledio poziv koji je čekao čitav život. Poziv da zaigra za reprezentaciju Maroka. Odigrao je prijateljski meč protiv Severne Irske i proglašen je za igrača utakmice.

Belgija nije želela da odustane od Čadlija. Znali su da je FIFA pravilo da "ko ne odigra takmičarski meč za neku reprezentaciju, a ima državljanstvo i neke druge - može da pređe u tu drugu". Tadašnji selektor Belgije Žorže Likens nije hteo da tako lako pusti sjajnog fudbalera.

"Stvarno sam mislio da ću igrati za Maroko, ali me je selektor Belgije pozvao da dođem u njihov tim, prosto da nekoliko dana vidim kako ta grupa ljudi funkcioniše, šta radi, kako živi i čemu se nada. Nisam samog sebe požurivao, hteo sam da konačna odluka, prosto, bude prava, da ne zažalim. Čim sam bacio pogled na belgijsku selekciju, na to kako radi i čemu teži, bio sam siguran - njihov sam 100%. Volim ja i dalje Maroko, ali, nešto mi tamo nije dalo mira, nisam osećao da je to za mene, a i stvari su se promenile. Bilo je tu potom nekog pritiska iz Maroka da im se posvetim u potpunosti, ali u belgijskoj reprezentaciji sve je bilo daleko mirnije. Osetio sam da je to ono pravo", rekao je jednom prilikom Čadli.

foto: Reuters

Ostao je veran Belgiji. Odazivao se na svaki poziv selektora...

2016. godine je prešao iz Totenhema u Vest Bromič, koji je ove sezone ispao iz Premijer lige. Čadli se nije naigrao.. Imao je puno problema sa povredama, na samo pet mečeva je bio na terenu... ali Belgija ga nije zaboravila. Dobio je poziv da ide na Mundijal i pored dugog odsustva... Verovali su u njega i on im je uzvratio na najbolji mogući način. Postigao je gol u 94. minutu utakmice za plasman u četvrtfinale Svetskog prvenstva.

foto: Reuters

Podsetimo Belgija je posle neverovatnog preokreta savaladala Japan sa 3:2 i plasirala se u četvrtfinale Svetskog prvenstva.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SPEKTAKL U MOSKVI: Rusi i dalje slave istorijski uspeh! Himna Rusije i Kaćuša pod srpskom zastavom na Crvenom trgu (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track