PROVOCIRAJU RUSE POMINJUĆI SRBE: Hrvati ratnim pričama Madrića i Lovrena najavili borbu za polufinale Mundijala
Foto: Reuters

vraćaju se u prošlost

PROVOCIRAJU RUSE POMINJUĆI SRBE: Hrvati ratnim pričama Madrića i Lovrena najavili borbu za polufinale Mundijala

Mundijal 2018 -

Fudbalska reprezentacija Hrvatske će se sa Rusijom boriti za plasman u polufinale Svetskog prvenstva u Rusiji, a upravo je taj meč poslužio medijima u susedstvu, da još jednom ispričaju ratnu priču Luke Modrića i Dejana Lovrena, tada dečaka, a danas perjanica tima selektora Zlatka Dalića.

- Porodica Luke Modrića 1991. godine zatekla se na okupiranom području na kojem su razulareni pripadnici srpskih vojski, JNA i vojske “krajine”, počeli sprovoditi neviđen teror nad Hrvatima koji nisu uspeli da pobegnu. Nakon što su kod Maruna ubili šestoro staraca, četnici su 18. decembra 1991. ubili i starog Luku Modrića, dedu poznatog fudbalera, koji je za blagom otišao petstotinjak metara od kuće. U tom trenutku primetile su ga srpske patrole i bez ikakva razloga izrešetale rafalima. piše u tekstu:

Kad smo toga dana čuli rafale, pomislili smo na najgore, da su opet nekog ubili. Tražili smo starog Luku koji je otišao za blagom i pronašli ga mrtvog. Nakon pokopa, roditelji i mali Luka nekako su uspeli da pređu u Zadar. Čim su izašli, odmah su im zapalili kuću – kazao je Stanko Modrić, bliski rođak porodice Modrić kojem su samo desetak metara od kuće u njihovim Modrićima četnici 8. marta 1992. ubili brata, iz zasede, predveče - piše Večernji list.

foto: Printscreen

U istom tekstu je i priča Dejana Lovrena.

- Mogu samo da kažem da smo mi imali sreće. Moj je deda radio u Nemačkoj i imao je papire pa smo svi mogli da odemo kod njega. Da nismo, ne znam gde bismo završili. Ko zna, možda bismo moja porodica i ja danas bili pod zemljom. Eto, i to je moguće. Jedan od mojih najboljih prijatelja iz srednje škole, čiji je otac bio vojnik, jednoga je dana bio sav uplakan. Pitao sam ga šta se dogodilo, a on mi je rekao kako mu je tog dana poginuo otac. To je lako mogao biti i moj otac - priča je Dejana Lovrena.

Utakmica Rusija - Hrvatska je posleddnja u četvrtfinalu i igra se u subotu od 20 časova na stadionu u Sočiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track