EKSKLUZIVNO ZA KUIRIR IZ UŠĆA Savo Milošević: Da se ja pitam Krstajić bi ostao selektor (KURIR TV)
Foto: Printscreen

doživi prvenstvo

EKSKLUZIVNO ZA KUIRIR IZ UŠĆA Savo Milošević: Da se ja pitam Krstajić bi ostao selektor (KURIR TV)

Mundijal 2018 -

Potpredsednik Fudbakskog saveza Srbije Savo Milošević rekao je u emisiji "Doživi prvenstvo" da se zalaže da Mladen Krstajić ostane selektor, jer imamo generaciju koja dolazi i kojoj treba mlad trener.

Milošević je najpre govorio o utisicima iz Rusije.

"Neke sam utakmice gledao uživo, a većinu na TV prenosu. Upoznat sam sa svim ekipama koje igraju. Mundijal je poseban događaj, Rusi su se mnogo potrudili. Sa obzirom na očekivanja, mogu da kažem da je privilegija biti deo svega i na neki drugi način analizirati taj, najviši nivo fudbala, koji gledamo", rekao je Milošević.

Rusi su nas lepo primili?

"Igrao sam u Rusiji i znao sam koliko nas oni vole. Naši ljudi koji su bili tamo su to mogli da osete i to mi je posebno drago. Videlo se da to prijateljstvo nije samo puka priča."

Može li neko ko je igrao fudbala da ga gleda opušteno?

"Kada gledam fudbal uvek to radim profesionalno. Analiziram gde god se nađem i prepoznajem strategiju i filozofiju, zatim finese trenera. Sve to kada sagledam uz niz detalja, mogu da dobijem sliku o jednom timu. Neki tim gledaš pažljivije, ako se sa njima sastaješ, a ako gledaš utakmicu, ne možeš to da radiš ako nemaš predznanje o timu u smislu ko je selektor, kako razmišlja i igra, sa kojim timom i igračima to pokušava da sprovede. Analiza je danas glavni segment igre. To sam radio za UEFU na EURU 2016. godine, kao i mečeve Lige šampiona i Lige Evrope. To je veliki posao koji radi nas 11.

Gledali smo takmičarski fudbal. Svi su se trudili da kvalitet bude u funkciji rezultata. A drugo, vreme fudbala sa posedom lopte je prošlo. U eri smo fudbala koji se zove, pozitivna i negativna tranzicija. Dakle, koliko ćete brzo ugroziti gol protivnika ili ga sprečiti kada izgubite loptu.

Rezultat Srbije?

"Mi smo kao cilj postavili prolaz iz grupe. To nije ispunjeno. Tako da nema zadovoljstva. Ali kada se sagleda voljni momenat i želja, čak smo u nekim momentima utakmica dobro izgledali. Neću da se vraćam na sudije i detalje, mnogo ih je, sada treba da analiziramo šta je bilo u ciklusu od dve godine. Kada dobijemo sliku na kom smo nivou i šta su mane, treba da donesemo zaključak. To u recimo, naredne dve nedelje treba da urade sportski direktor i stručni odbor, koji ne znam ni da li postoji, a nažalost Goran Bunjevčević je preminuo. "

Selektor?

"Treba da vidimo koji profil trenera želimo, jer naša ekipa dolazi. Ona traži moderan prisrtup i mlađeg trrenera. Ja bih išao sa Mladenom Krstajićem, eventualno da mu pojačamo stručni štab, i da izguramo naredne godine sa generacijom koja je u mlađim kategorijama imala mnogo uspeha."

Neka druga reprezentacija?

"Japan me je iznenadio sa nivoom fudbala koji su pokazali. Naivno su izgubili od Belgije, jer im je trebalo malo evropskog lukavstva", rekao je Milošević

Slede polufinala?

"Belgija je tajni favorit bila, a sada je možda glavni. Sa druge strane Francuska ima najviše kvaliteta u bazi i to im je prednost jer fizički aspekt može da presudi. Blaga prednost ide Belgiji jer mi se dopada način na koji igraju. Uz to imaju više individualnog kvaliteta, Azar može sam da dobije bilo koga.

Sa druge strane, svedoci smo da Englezi ruše tradiciju po kojoj im je stalno nešto falilo. Sada Sautgejt sa kojim sam igrao u Aston Vili igra sa mnogo discipline, trke i obaveza u igri, što je takmičarski fudbal. Biće zanimljivo jer su ekipi sa ovih prostora imale uspeha protiv timova sa Ostrva. Ne znam, možda će rešiti bljesak jednog igrača, mada sam bliže da kažem da ćemo gledati produžetke i penale", kazao je Milošević.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track