POTVRĐENO: Čarlsu Tejloru kazna od 50 godina zatvora!

Odluka suda u Hagu

POTVRĐENO: Čarlsu Tejloru kazna od 50 godina zatvora!

Planeta -
Tejlor je prvi bivši predsednik neke države koji je osuđen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti pred međunarodnim sudom

HAG - Specijalni tribunal za Sijera Leone potvrdio je danas presudu od 50 godina zatvora bivšem predsedniku Liberije Čarlsu Tejloru za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Sijera Leoneu.

"Apelaciono veće potvrđuje presudu od 50 godina zatvora", izjavio je sudija Džordž King.

Tejlor je prvi bivši predsednik neke države koji je osuđen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti pred međunarodnim sudom.

Sudsko veće je u maju 2012. godine zaključilo da je "optuženi odgovoran za pomaganje i podsticanje kao i za planiranje nekih od najgorih zločina u istoriji čovečanstva". Tejlor (65) će služiti kaznu u Velikoj Britaniji u skladu sa sporazumom koji Specijalni tribunal ima sa tom zemljom.

Sud je u aprilu 2012. godine proglasio krivim Tejlora po 11 tačaka optužnice koja ga tereti između ostalog za ubistva, mučenja, silovanja, seksualno ropstvo i regrutovanje dece. On je proglašen odgovornim za naoružavanje i pomaganje pobunjenika koji su bili zloglasni po svirepom komadanju tela neprijatelja tokom brutalnog građanskog rata u Sijera Leoneu od 1991. do 2002. godine, u kojem je poginulo 120.000 ljudi.

Tejlor se u januaru 2008. godine izjasnio da nije kriv i odbacio da je imao bila kakva saznanja da Ujedinjeni revolucionarni front (RAF) u martu 1991. godine planira napad na Sijera Leone.

Čarls Tejlor koji je bio predsednik Liberije od 1997. do 2003, uhapšen je 2006. u Nigeriji.Suđenje koje je prebačeno iz Fritauna u predgrađe Haga iz bezbednosnih razloga, počelo je 4. juna 2007, a završilo se 11. marta 2011. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track