Zbog ćirilice pokrenute izmene vukovarskog Statuta
Foto: Fonet

Posebni pijetet

Zbog ćirilice pokrenute izmene vukovarskog Statuta

Planeta -
Za pristupanje promeni Statuta glasali su i većnici Socijaldemokratske partije, dok je Samostalna demokratska srpska stranka bila suzdržana, jer smatra da se iza promene "skriva nešto drugo"

ZAGREB - Gradsko veće Vukovara prihvatilo je danas predlog odluke o pristupanju promeni Statuta grada Vukovara, čime je otvorena mogućnost da Vukovar bude proglašen mestom posebnog pijeteta i izuzet od dvojezičnosti.

Promenu Statuta inicirali su većnici koalicije Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević.

Za pristupanje promeni Statuta glasali su i većnici Socijaldemokratske partije, dok je Samostalna demokratska srpska stranka bila suzdržana, jer smatra da se iza promene "skriva nešto drugo".

Predsednik Gradskog veća Željko Pinjuh rekao je da se u proceduru promene Statuta kreće da bi se on uskladio s nizom zakona koji su se u međuvremenu promenili, dok su većnici koalicije HDZ-HSP AS novinarima i većnicima podelili svoj predlog izmena Statuta, koji se odnosi samo na odredbe o pismu i gradu kao mestu posebnog pijeteta.

Tako se, između ostalog, traži izuzeće Vukovara od primene Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina u Hrvatskoj. O izmeni Statuta govoriće se na idućoj sednici Gradskog veća.

Pošto su u Vukovaru početkom septembra postavljene dvojezične table na pojedinim državnim i javnim ustanovama, održan je protest tokom kojeg su demonstranti skinuli ili razbili tri postavljene dvojezične table.

Tada su u koškanju s policijom, koja nije primenila silu, lakše povređena četiri policajca. U međuvremenu su table ponovo postavljene, čuva ih policija, a povremeni protesti u organizaciji Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara proticali su bez incidenata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track