Počeo popis stanovništva u BiH

Od 1. do 15. oktobra

Počeo popis stanovništva u BiH

Planeta -
Na pripremi popisa, koji će koštati 46 miliona KM, odnosno 23,5 miliona evra, od kojih je 7,5 miliona obezbedila Evropska unija

SARAJEVO/BANJALUKA - Prvi posleratni popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH počeo je danas i trajaće do 15. oktobra, a više od 19.000 popisivača imaju zadatak da zakucaju na sva vrata.

Direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković izjavila je juče da su sve jedinice lokalne samouprave, kao i statističke institucije u BiH, spremne da odgovorno i profesionalno obave posao na koji se čeka već 22 godine.

Čičkovićeva je na konferenciji za novinare u Sarajevu izjavila da je početak popisa veliki dan za sve građane RS i FBiH. Popis je počeo jutros u 9 sati i trajaće do 21 sat.

Na građane se apeluje da prilikom popisa daju tačne i precizne podatke, dok se od popisivača očekuje da svoj posao obave odgovorno i u skladu sa zakonom.

Na pripremi popisa, koji će koštati 46 miliona KM, odnosno 23,5 miliona evra, od kojih je 7,5 miliona obezbedila Evropska unija, dve godine radili su Agencija za statistiku BiH, entitetski statistički zavodi i filijala za statistiku Brčkog distrikta BiH. Odštampano je oko 130 tona popisnog materijala.

Na terenu je angažovano oko 19.000 popisivača, dok će u celokupan proces biti uključeno oko 23.000 ljudi.

Oni koji žive izvan BiH imaju priliku da popune popisnicu putem interneta i isključivo poštom da je pošalju na adresu nadležne statističke agencije.

U Evropskoj komisiji poručili su da će pratiti sprovođenje popisa, nadgledati da li se primjenjuju međunarodni standardi, te da li su rezultati popisa verodostojni, s ciljem sprečavanja mogućih zloupotreba. Građani su pozvani da se odazovu popisu.

Reis ul ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović poručio je Bošnjacima da je ovo prvi popis na kome oni treba da se izjasne pod tim imenom.

Vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić je poručio da je veoma važno da se svi Hrvati u BiH izjasne na popisu. Inače, prema podacima Katoličke crkve, broj Hrvata je prepolovljen nakon prošlog rata, pa najmalobrojniji od tri konstitutivna naroda strahuje da će njihov broj pasti ispod 10 odsto. Srbi su najmirniji. Žive na 49 odsto teritorije BiH, a predsednik Republike Srpske Milorad Dodik očekuje da će popis proteći fer i pošteno.

Prema podacima poslednjeg popisa u BiH je živelo 43,7 odsto Bošnjaka, 31,3 odsto Srba i 17,3 odsto Hrvata. U ratu su ti odnosi narušeni, a koliko, pokazaće popis.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track