Berluskoni poziva da se vladi izglasa poverenje
Foto: Reuters

Senat

Berluskoni poziva da se vladi izglasa poverenje

Planeta -
Krizu je izazvao sam Berluskoni prošlog vikenda, jer se plaši da će izgubiti mesto senatora pošto je u avgustu osuđen na godinu dana zatvora zbog utaje poreza

RIM - Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni pozvao je danas poslanike da izglasaju poverenje vladi Enrika Lete.

"Odlučili smo, ne bez interne debate, da izglasamo poverenje", izjavio je Berluskoni u kratkom obraćanju Senatu, samo četiri dana pošto je izazvao političku krizu. Premijer Leta prethodno je upozorio da Italiji preti veliki rizik i insistirao na tome da sudske odluke treba primenjivati.

"Italija ulazi u rizik koji može biti fatalan, od vas zavisi da li ćete to sprečiti. Pozivam vas da date primer jedinstva", rekao je premijer Leta u parlamentu i pozvao poslanike da izglasaju poverenje njegovoj vladi.Misleći na Berluskonija koji je izazvao krizu vlade i u subotu primorao pet ministara svoje stranke da podnesu ostavku, premijer Leta je istakao da se "u demokratskoj zemlji odluke pravosuđa primenjuju" i da "sudski slučajevi treba da budu odvojeni od politike".

Krizu je izazvao Berluskoni prošlog vikenda, jer se plaši da će izgubiti mesto senatora pošto je u avgustu osuđen na godinu dana zatvora zbog utaje poreza.Berluskoni, koji će krajem meseca napuniti 77 godina, izdržavaće kaznu u svom domu, uz društveno koristan rad. Leta je istakao da je "stabilnost apsolutna vrednost". "Moramo imati opipljiva rešenja na prave probleme ljudi, moramo da povratimo sliku zemlje u svetu kao odgovorne" države, kazao je premijer."Moja vlada je rođena u parlamentu i ako treba da umre, umreće ovde, u parlamentu", poručio je premijer Leta.

Italijanski parlament treba kasnije danas da glasa o poverenju vladi. Leta je ranije kazao da će, u slučaju da vladi ne bude izglasano poverenje, podneti ostavku. Međunarodni monetarni fond je upozorio da napetost unutar italijanske vladajuće koalicije ugrožava ekonomiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track