NA RUBU PROPASTI: Bogataš za 18 meseci izgubio 34 milijarde dolara

Najbogatiji Brazilac veliki gubitnik

NA RUBU PROPASTI: Bogataš za 18 meseci izgubio 34 milijarde dolara

Planeta -
Eike Batista, čije su kompanije trgovale naftom i gasom, ostao bez 99 odsto bogatstva i postao prva žrtva svetske ekonomske krize među milijarderima

BRAZILIJA - Neverica.Najbogatiji Brazilac Eike Batista (56), čije se bogatstvo merilo u milijardama i koji je nekoliko puta zauzimao visoku poziciju na Forbsovoj listi ekonomski najmoćnijih ljudi na svetu, izgubio je za godinu dana neverovatnih 34,5 milijardi dolara, odnosno 99 odsto svojih sredstava. Čovek koji je s prihodima od trgovine naftom i gasom do 2015. mogao da bude i najbogatiji na svetu, do 1. oktobra trebalo je da plati ratu kredita od 47 miliona dolara, što nije učinio, a ukoliko je ne isplati do kraja meseca, preti mu potpuni bankrot, koji će ujedno biti i najveći u istoriji Latinske Amerike.Sa 24 postao milionerBatista je svoj prvi milion zaradio otkupom zlata kad je imao samo 24 godine. Posao je ubrzo nastavio da mu cveta, pa je osnovao i kompaniju „TVX gold“, a i na privatnom planu dobro mu je išlo. Godine 1980. oženio se Plejbojevim modelom. Tri godine kasnije osnovao je još jednu firmu EBX, preko koje je trgovao naftom, energijom i ugljem. Tad je počeo da govori da će jednog dana postati najbogatiji čovek na svetu, a u tim trenucima i nije bio daleko od istine. Naime, već 2012. našao se na sedmom mestu liste najbogatijih ljudi. Živeo je život dostojan milijardera - kupovao je luksuzne jahte, avione i automobile.Brazilac je preko još jedne kompanije OGX trgovao plinom i naftom. Međutim, početkom 2012. nije uspeo da eksploatiše onoliko prirodnih bogatstava koliko se nadao, pa se firma ubrzo našla u problemu. Tome je doprinela i rastuća ekonomska kriza u svetu, kao i oscilacije cena nafte na tržištu. Akcije kompanije naglo su pale, a investicije stranih ulagača više se nisu isplaćivale. Osim toga, oni su tražili svoj novac nazad, što Batista nije uspevao da im vrati. Radio bi drugačije- Kad bih mogao da se vratim u prošlost, ne bih se nikad oslonio na tržište deonica. Imao bih strukturiranu kompaniju u većinskom privatnom vlasništvu, u kojoj bih radio od početka i svaku firmu razvijao bih po deset godina - objasnio je Batista.

Od slave do podsmehaEike Batista je tokom svog zlatnog perioda ulagao novac u razvoj onoga što Brazilci smatraju vrednim, poput logistike, špedicije i u prirodne resurse. Međutim, nakon propasti, ubrzo je postao predmet podsmeha. Jedna od njih odnosi se na to da će papa Franja uskoro doći u posetu Brazilu da obiđe siromašne, a među njima će biti i Batista.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track