UPOZORENJE SAD: Putnički avioni u opasnosti od sirijskih bacača

Izveštaj Federacije američkih naučnika

UPOZORENJE SAD: Putnički avioni u opasnosti od sirijskih bacača

Planeta -
Radi se o prenosnim protivazduhoplovnim bacačima, poznatijim kao MANDPADS, i procene govore da sirijska armija poseduje više od 20.000 komada

VAŠINGTON - Federacija američkih naučnika upozorila je danas da bi putnički avioni mogli da budu ugroženi ako bi ručni protivavionski bacači, koje koristi sirijska vojska, pali u ruke terorističkih grupa.

Prema izveštaju koji je danas objavljen, delovi sirijske opozicije već poseduju manje količine protivavionskog oružja, do koga su došli tokom borbi sa vojskom u toj zemlji, dok je deo prokrijumčaren iz drugih država.

Radi se o prenosnim protivazduhoplovnim bacačima, poznatijim kao MANDPADS, i procene govore da sirijska armija poseduje više od 20.000 komada.

Stručnjaci navode da je veliki broj sličnog oružja otet iz vojnih skladišta u Libiji, nakon pada Moamera Gadafija i u Iraku 2003. godine posle ulaska američkih trupa.

"Ako Sirija bude krenula putem Libije ili Iraka, međunarodna zajednica će se suočiti sa ogromnim brojem ručnih bacača u nepoželnim rukama, koji su moderniji od onih otetih iz libijskih vojnih skladišta", ukazuje se u izveštaju.

Nijedan putnički avion nikada nije srušen korišćenjem ručnog bacača na teritoriji SAD, ali je bilo takvih slučajeva u Aziji i Africi.

Terorističkka grupa al Šabab iz Somalije je ručnim bacačem SA-18 pre šest godina srušila beloruski kargo avion koji je poleteo iz Mogadiša.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track