Kip slobode ponovo otvoren za posetioce

Pala blokada

Kip slobode ponovo otvoren za posetioce

Planeta -
Novac će obezbediti lokalne države gde se nalaze nacionalni parkovi i spomenici da ne bi bili zatvoreni za posetioce zbog neusvajanja budžeta i blokade vlade do 17. oktobra

VAŠINGTON - Kip slobode u Njujorku, Veliki kanjon u Arizoni i planina Rašmor u Južnoj Dakoti koji su zatvoreni pre 11 dana sa finansijskom blokadom američke vlade, ponovo će biti otvoreni za posetioce, javio je danas britanski BBC.

Potrebna finansijska sredstva obezbediće lokalne države gde se nalaze nacionalni parkovi i spomenici da ne bi bili zatvoreni za posetioce zbog neusvajanja budžeta i blokade Vlade do 17. oktobra koji je krajnji rok za odluku podizanja nivoa zaduženja države i deblokade Vlade ili ulazak SAD u bankrot.

Američka Služba nacionalni park saopštila je da je postigla sporazume sa državama Njujork, Arizona, Kolorado i Juta da ponovo otvore turističke aktrakcije koje su zatvorene sa obustavom finansiranja Vlade koja je stupila na snagu 1. oktobra.

Država Njujork će omogućiti novac za otvaranje Kipa slobode za narednih šest dana, počev od subote do 17. oktobra i izdvojiće 369.300 dolara za funkcionisanje, navodi PTI.

Arizona je pristala da finansira Veliki kanjon koji posećuje milioni turista iz celog sveta svake godine i za sedam dana funkcionisanja, država će dati 651.000 dolara, dok će država Kolorado gde se nalazi Nacionalni park Roki Mauntin izdvojiti za narednih 10 dana iznos od 362.700 dolara.

Osam nacionalnih parkova i spomenika u Juti, država će u narednih 10 dana finansirati sa 1.666.000 dolara.

PTI navodi da nije za sada jasno da li će novac biti nadoknađen lokalnim državama kada bude "otključana" savezna kasa i šta će se desiti posle trajanja zaključenog ugovora i privremenom finansiranju.

Republikanci koji se protive izglasavanju budžeta u ovom obliku, navode da ukoliko demokrate žele da dobiju podršku za podizanje nivoa zaduženja države i deblokade Vlade, za šta je rok 17. oktobar, moraju da ponude smanjenje potrošnje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track