Hrvati opet prete zbog ćirilice!

Vukovar na ivici novog incidenta zbog srpskog pisma

Hrvati opet prete zbog ćirilice!

Planeta -
Bezbednosna situacija u hrvatskom gradu podignuta na najviši nivo pošto su na dve zgrade samouprave vraćene oznake koje su bile razlupane

VUKOVAR - Neverovatno.Sukob nastao u Vukovaru zbog postavljanja ćiriličnih tabli na javne institucije kojima se oštro protive hrvatski domobrani nema kraja. Naime, bezbednosna situacija u tom gradu podignuta je na najviši nivo nakon što su tokom noći između subote i nedelje na dve zgrade državne samouprave vraćene dvojezične oznake koje su u petak nepoznati vandali razlupali. Table sada obezbeđuju metalne ograde i kordoni policije, ali ni to nije sprečilo izgrednike da u nedelju uklone još jednu oznaku sa zgrade opštine Biskupija, u mestu Kosovo.Nema kompromisaPortparol Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara Igor Gavrić istakao je da je vraćanje tabli morbidan postupak s obzirom na to da su vlasti to učinile samo dan pre sahrane 11 žrtava Domovinskog rata u Sotinu.- Pozivam sve hrvatske domoljube da vide šta radi vlada, a onda će i sami znati kako treba da deluju - istakao je Gavrić. U isto vreme vukovarski branitelji tvrde da u tom gradu ne živi trećina srpske populacije, kako je to pokazao popis stanovništva 2011, zbog čega nema razloga da u njihovom gradu stoje ćirilične oznake.Podsetimo, prvi incident u Vukovaru izbio je 2. septembra, kad je prva ćirilična ploča postavljena na zgradu Kancelarije državne uprave. Tada su je pripadnici hrvatskih domobrana čekićem razlupali i zahtevali obustavu postavljanja oznaka i na ostalim institucijama. Tada je policija privela vođe izgrednika, ali oni su ubrzo pušteni na slobodu, zbog čega su se sporadični incidenti nastavili. Ipak, grad svakodnevno obezbeđuju jake policijske snage.Josipović osudioInače, skidanje ćiriličnih ploča u više hrvatskih gradova proteklih dana osudio je i predsednik Hrvatske Ivo Josipović, koji je rekao da je to sramota za sve.

Spremni... Kordon policije mora da čuva table na srpskom pismu
Spremni... Kordon policije mora da čuva table na srpskom pismu

Mandić: hoće da proteraju SrbeHrvatski književni kritičar Igor Mandić rekao je da ćirilica nije problem u Vukovaru, već samo služi kao izgovor da se na bilo koji način oteraju preostali Srbi iz tog grada.- Ustašija se probudila, nije ni zaspala, niti je bila pokopana, kako smo mislili, i taj grozni element rovari u hrvatskom nacionalnom biću, tako da će uništiti i samo to biće. To je kao rak koji jede svog vlasnika - istakao je Mandić.

Uzbuna zbog srpske zastaveHrvati su se pobunili i zbog isticanja velike srpske zastave sa četiri slova „S“ na pravoslavnoj crkvi kod sela Bršadin nadomak Vukovara, u kojem većinom žive Srbi. Međutim, kad su to prijavili policiji, objasnili su im da je taj postupak legalan.- To je zvanična zastava Srpske pravoslavne crkve i imaju pravo da je postave na svoje institucije, ali u dvorištu - istakli su iz policije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track