VATRA NA BAJRAM: Zapalili džamiju zbog ritualnog klanja životinja

Incident Poljskoj

VATRA NA BAJRAM: Zapalili džamiju zbog ritualnog klanja životinja

Planeta -
Ovaj praznik muslimanski vernici u Poljskoj slave u senci tenzija zbog zabrane ritualnog klanja životinja i protesta aktivista za zaštitu životinja širom zemlje

GDANJSK- Nepoznati napadači podmetnuli su požar u džamiji u Gdanjsku danas, drugog dana proslave muslimanskog praznika Kurban bajrama.

Ovaj praznik muslimanski vernici u Poljskoj slave u senci tenzija zbog zabrane ritualnog klanja životinja i protesta aktivista za zaštitu životinja širom zemlje.

"Požar je definitivno podmetnut", rekla je Grazina Varinjuk, portparolka regionalnog tužioca u Gdanjsku za AFP i dodala da je pokrenuta istraga kako bi se utvrdili motivi i pronašli krivci.

Prema njenim rečima, vatra je oštetila vrata i deo unutrašnjosti džamije.

Gdanjski imam Hani Hraiš rekao je lokalnim medijima da je jutrošnji napad iznenađujući napad na muslimansku zajednicu u Poljskoj.

"Juče smo ovde uobičajeno proslavili Kurban bajram. Bilo je puno ljudi i nismo primetili ništa neobično. Ovo je veoma neprijatan incident za nas", rekao je on.

"Vatra nije oštetila samo našu džamiju, već je povredila i naša srca i dušu", dodao je imam.

Odluka Ustavnog suda da se u Poljskoj od 1. januara zabrani ritualno klanje stoke zbog ishrane izazvalo je oštre reakcije malobrojne jevrejske i muslimanske zajednice koje to tumače kao povredu tradicije i prava vernika koji koriste halal i košer hranu čija se proizvodnja zasniva na pravilima u skladu sa verskim propisima.

Žrtvovanje životinja je deo verske tradicije. Poljski muftija Tomaš Miskijevič rekao je juče da muslimanska zajednica doživljava svojevrstan "lov na veštice" jer su aktivisti za zaštitu ljudskih prava protestovali protiv klanja životinja za ishranu po halal principu.

Pravila Evropske unije o klanju stoke imaju za cilj umanjenje patnji životinja, ali verske grupe su izuzete od zahteva da životinje budu ošamućene pre smrti, navodi AFP.

Po tradicionalnim košer i halal pravilima, životinje se ubijaju tako što im se prereže vrat bez prethodnog ošamućivanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track