PUCNJAVA U ŠKOLI: Učitelj stradao da bi spasao dečake

Tragedija u Nevadi

PUCNJAVA U ŠKOLI: Učitelj stradao da bi spasao dečake

Planeta -
Majkl Landsberi, nastavnik matematike iz Nevade, stao je ispred pištolja napadača (14) koji je ranio dvojicu mladića, a jednog pokušao da ubije
1 / 5

LAS VEGAS - Tragično.Amerikanac Majkl Landsberi (45), veteran i učitelj matematike, dao je svoj život da bi zaštitio đake u osnovnoj školi grada Sparks u američkoj državi Nevadi kad je u dvorište te ustanove s pištoljem uleteo zasad neimenovani učenik (14) i počeo da puca u sve odreda. Iako je nastavnik sprečio najgore, ubica je ipak uspeo da rani dvojicu 12-godišnjaka, a zatim je presudio sebi.Probao da ga urazumiNaoružani maloletnik izazvao je incident usred dana. On je iznenada došao blizu školskog terena na kojem su mladići igrali košarku i tamo počeo besno da viče i vitla pištoljem.- Zašto mi se smejete? Uništili ste mi život, a sada ću ja da uništim vas - rekao je dečak trenutak pre nego što je otvorio vatru na učenike.Tako je upucao dvojicu dečaka, koji se sada nalaze u kritičnom stanju u bolnici, a nakon toga je uperio pištolj i u Hosea Kazaresa. Međutim, za svega nekoliko trenutaka ispred nišana se našao nastavnik Landsberi, koji je pokušao da urazumi mladića i mirnim tonom ga nagovori da odloži oružje. Ipak, napadač je hladnokrvno povukao oroz i ubio nesrećnog učitelja. Kad je video šta je uradio, i sebi je ispalio hitac u glavu.Oružje ukrao od roditelja- Zauvek ću biti zahvalna nastavniku Landsberiju za ovo što je uradio. Imali smo sreće što je bio tu da pomogne deci - rekla je Marisela Kazares, majka dečaka Hosea, koga je učitelj spasao.Inače, Hose je rekao da je kobnog dana čuo dva pucnja s košarkaškog terena u školskom dvorištu pa je otišao da vidi šta se dešava. On je istakao da nije imao problema s napadačem i da ne može da objasni zašto je baš on bio njegova meta.Prema policijskom izveštaju, 14-godišnji ubica uzeo je poluautomatski pištolj od svojih roditelja. Informacije pokazuju da je bio žrtva maltretiranja.- Bio je vrlo fino dete. Umeo je da nasmeje ljude - rekla je drugarica napadača, a njena majka je dodala da su mladića svakodnevno maltretirali vršnjaci, ali da je bio dobar prema svima.

Masovna ubistva u školama u SAD- 24. mart 1998 - Mičel Džonson (10) i Endru Golden (8) odneli su u svoju školu u državi Arkanzas sedam pištolja i ubili četiri učenika i profesora, a ranili devetoro ljudi. Pušteni su iz popravnog doma 2005.- 20. april 1999 - Erik Haris (18) i Dilan Klibold (17) ušetali su u srednju školu „Kolumbajn“ u Koloradu i vatrenim oružjem i kućno izrađenim bombama ubili 12 učenika i učitelja, a ranili mnogo đaka pre nego što su izvršili samoubistvo.- 21. mart 2005 - Džefri Vajz (17) krenuo je u krvavi pohod u srednjoj školi „Red lejk“ u indijanskom rezervatu u Minesoti. Mladić je ubio devetoro ljudi, uključujući i svog dedu, a ranio petoro, nakon čega se ubio.- 27. februar 2012 - T. Dž. Lejn (17) 27. februara 2012. odneo je pištolj i nož u srednju školu u Čardonu u državi Ohajo i ispalio 10 hitaca u grupu učenika koja je sedela u školskoj menzi. U napadu je ubijeno troje dece, a Lejn je uhapšen na izlazu iz škole.

Istog dana ubijen radnikJoš jedna pucnjava dogodila se u Nevadi kad je muškarac nezadovoljan politikom kazina u Las Vegasu usmrtio radnika koji je pokušao da ga smiri. Prema izveštajima medija, napadač je ranio menadžera kazina i člana obezbeđenja i oni su prevezeni u bolnicu. Osumnjičeni je takođe prevezen u bolnicu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track