MASOVNE RACIJE U TUNISU: Hapse učesnice u seks džihadu!
Foto: Rojters

Pratili ih preko društvenih mreža

MASOVNE RACIJE U TUNISU: Hapse učesnice u seks džihadu!

Planeta -
Ministarstvo unutrašnjih poslova Tunisa navodi kako su žene uhapšene posle istrage i na temelju dokaza kao što su dojave, Facebook stranice i prisluškivani telefonski razgovori

TUNIS – Nekoliko desetina žena uhapšeno je zbog učestvovanja u takozvanom seksualnom džihadu, zašta ih optužuju vlasti ove severnoafričke države.

Naime pošto je objavljeno da su neke verske vođe u Tunisu pozivali mlade žene da olakšaju usamljenu borbu pobunjenicima u Siriji, na svetlo javnosti isplivalo je da je u zatvorima završio veliki broj žena upravo zbog optužbi da su učestvovali u seksualnom džihadu. Zapravo radi se o ženama koje su otišle u oblast Džabel eh Čhambi gde se već nalaze grupe islamista koje se od prošle godine nalaze u žestokim sukobima sa tuniskom armijom.

Majka jedne od zatvorenih devojaka, 17-godišnjakinje, izjavila je za BBC kako je njena ćerka nevina i religiozna i da redobvono odlazi u lokalnu džamiju, gdje je i uhapšena. Ta je djevojka jedna od 19 žena uhapšenih, Njena majka navodi kako je devojka zapravo blago mentalno zaostala.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tunisa navodi kako su žene uhapšene posle istrage i na temelju dokaza kao što su dojave, Facebook stranice i prisluškivani telefonski razgovori.

Ovog aprila takve je optužbe iznelo nekoliko propovednika koji su naveli kako religiozne devojke odlaze pomoći pobunjenicima, učestvujući u onome što su zapadni mediji nazvali seksualni džihad.

Navodno su fatve i pozive ženama prvi uputili propovednici iz Sirije pozivajući ih da pomognu tamošnjim džihadistima.

Neobičan poziv objašnjen je navodnim pravilom da u slučaju nužde mogu biti dopuštene inače zabranjene stvari, privremeni brakovi, kako bi se zadovoljile seksualne potrebe boraca. Ali kako je reč o Tunisu koji je prilično liberalna arapska zemlja, mnogi su šokirani i ne veruju optužbama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track