SLUČAJ PERKOVIĆ: U Hrvatskoj pokrenut predistražni postupak

Državno tužilaštvo Hrvatske

SLUČAJ PERKOVIĆ: U Hrvatskoj pokrenut predistražni postupak

Planeta -
Ante Nobilo, advokat Josipa Perkovića, izjavio je da je zadovoljan raspletom situacije, jer to znači da će njegovom klijentu verovatno biti suđeno u Zagrebu, a ne u Minhenu

ZAGREB - Državno tužilaštvo Hrvatske pokrenulo je predistragu kojom želi da utvrdi da li je nekadašnji visoki zvaničnik jugoslovenske tajne službe Josip Perković odgovoran za ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Nemačkoj 1983. godine, objavili su danas hrvatski mediji.

Perkovićev advokat Ante Nobilo izjavio je da je zadovoljan takvim raspletom situacije, jer to znači da će mu verovatno biti suđeno u Zagrebu, a ne u Minhenu.

On je rekao da tužilaštvo verovatno ima nove činjenice s kojima nije raspolagalo u vreme ranijih istraga.

"Dva razloga su za to. Verovatno je DORH došao u posed materijala koje je imao nemački sud, odnosno nemačko tužilaštvo, a to su nove činjenice kojima DORH pre nije raspolagao. S druge strane, verovatno pretpostavljaju da je prilično izvesno da će doći do ukidanja zastarevanja, a ako do toga dođe, moći će da se otvori i formalni krivični postupak ", objasnio je Ante Nobilo.

Sabor Hrvatske prošle sedmice je odobrio pokretanje postupka promene Ustava kojima bi se najvišim pravnim aktom propisalo nezastarevanje krivičnog dela teškog ubistva, uključujući i politički motivisana ubistva. Povod za izmene Ustava bio je slučaj Perković, koga Nemačka traži zbog sumnje da je kao agent jugoslovenske Udbe učestvovao u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Bavarskoj.

Hrvatska je uoči ulaska u EU u julu ove godine ograničila primenu evropskog naloga za hapšenje na krivična dela počinjena posle avgusta 2002. godine, što je dovelo do sukoba s Evropskom komisijom i pretnji sankcijama Hrvatskoj.

Tim izmenama, Hrvatska je, između ostalog, onemogućila Perkovićevo izručenje Nemačkoj. Posle pretnji sankcijama, dogovoreno je da će se od 1. januara 2014. godine evropski nalog primenjivati bez spornog vremenskog ograničenja. Od početka se spekuliše da Hrvatska ustavnim promenama želi da spreči izručenje Perkovića. Hrvatska je dva puta pokušala da Perkovića za ubistva iz vremena bivše Jugoslavije procesuira devedesetih godina, ali su obe krivične prijave odbačene, a ceo slučaj je zastareo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track