SIN JE OSTAVIO U HLADNJAČI: Pokojnica već godinu dana u splitskoj mrtvačnici

Svi je zaboravili

SIN JE OSTAVIO U HLADNJAČI: Pokojnica već godinu dana u splitskoj mrtvačnici

Planeta -
Sin pokojnice je angažovao privatno pogrebno preduzeće da reši svu dokumentaciju potrebnu za prevoz tela u BiH. Međutim, posle nekog vremena prestao je da im se javlja

SPLIT - Splitsko pogrebno poduzeće Lovrinac na polici svoje hladnjače čuva telo Muješire Mlatišuma iz BiH koja je preminula pre godinu dana u KBC-u Split.

Ovakav slučaj ne pamte ni najstariji radnici tog pogrebnog poduzeća, pa ni direktor Petar Bilobrk.

"Njen sin je angažovao privatno pogrebno preduzeće da reši svu dokumentaciju potrebnu za prevoz tela u BiH. Međutim, posle nekog vremena prestao je da im se javlja", kaže Bilobrk.

Iako u mrtvačnici imaju dovoljno mesta i telo nesretne Muješire im ne stvara probleme, Lovrinac je pokrenuo stvari sa mrtve tačke jer pokojnica ne može doveka da čeka u mrtvačnici. O svemu su obavešteni sanitarna inspekcija i MUP, čiji se odgovori sada čekaju.

Naime, sanitarna inspekcija treba da izda posebno odobrenje budući da, prema zakonu, ukop preminulih treba obaviti do 48 sati nakon smrti. Splitsko privatno pogrebno poduzeće Čagalj već je sredilo svu dokumentaciju za prevoz i ukop pokojne Muješire.Još samo neko od rodbine treba da dođe preuzme truplo. U preduzeću nisu želeli da kažu kada ih je sin pokojnice poslednji put kontaktirao niti su želeli da daju izjave vezane za ovaj pomalo bizaran slučaj."Nama telo ne smeta, ali mi kao čovjeku smeta nebriga rodbine o pokojnici. Ko zna šta se s njenim sinom dogodilo i zašto se ne javlja. Je li on još živ?", pita se Petar Bilobrk.Ležernom odnosu Muješirine rodbine verovatno doprinosi i činjenica da su Lovrincu za godinu dana “ležarine” dužni samo 62 kune. Druge mrtvačnice boravak u rashladnim komorama naplaćuju oko 50 kuna po danu."Mi ne pravimo razlike između domaćih i stranih građana. Bez obzira na to ostane li telo kod nas jedan dan ili deset godina, cena je uvek ista", pojašnjava Bilobrk.Ne javi li se uskoro rodbina i ne dobiju li pozitivno rešenje od MUP-a i sanitarne inspekcije, Muješiru će ukopati na groblju Lovrinac. Rodbina će naknadno moći da ekshumira posmrtne ostatke i preveze ih do njenog poslednjeg počivališta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track