DVOJEZIČNE TABLE: Ćirilica i na ulazu u hrvatske gradove
Foto: Beta

Po zakonu

DVOJEZIČNE TABLE: Ćirilica i na ulazu u hrvatske gradove

Planeta -
U toku je izrada elaborata kojim će se utvrditi koje sve jedinice lokalne samouprave u svojim statutima imaju odredbu da se koristi jezik i pismo nacionalne manjine

ZAGREB - Hrvatske vlasti planiraju da za nekoliko meseci postave dvojezične table i na putevima, na ulazima i izlazima iz gradova.

U preduzeću Hrvatski putevi kažu da je u toku izrada elaborata kojim će se utvrditi koje sve jedinice lokalne samouprave u svojim statutima imaju odredbu da se koristi jezik i pismo nacionalne manjine.

Tako će dvojezične table biti postavljane na ulazima i izlazima iz županija, opština, gradova i sela u čijim statutima stoji da se u njihovoj lokalnoj zajednici ravnopravno koristi jezik i pismo nacionalnih manjina.

Na područjima gde je statutom utvrdjeno takvo pravo, na tablama će prvo stajati natpis na latinici, a ispod njega na ćirilici.

U Baranji i delu Slavonije trebalo bi da budu postavljeni i natpisi na hrvatskom i mađarskom, a u Istri ispod hrvatskog imena mesta stajaće i naziv na italijanskom. List piše da je planirano da ove table budu postavljane za šest meseci.

Do sada su dvojezične table postavljane na zgrade državnih institucija u Vukovaru i drugim sredinama gde je trećina stanovništva srpska.

To je izazvalo proteste koje je organizovao "štab za odbranu hrvatskog Vukovara", pa su protivnici ćirilice u gotovo svim mešovitim sredinama table više puta skidali pa i lomili, a vlast ih je vraćala.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović sa štabom, odnosno protivnicima ćirilice, još nije postigao dogovor na ovu temu jer to udruženje traži da se Vukovar proglasi mestom posebnog pijeteta i da se uvede moratorijum na upotrebu ćirilice u tom gradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track