HRVATI U ŠOKU: Ukrajinci im dali migove u bojama srpske avijacije!

Ostali i bez proslave i preleta

HRVATI U ŠOKU: Ukrajinci im dali migove u bojama srpske avijacije!

Planeta -
Nekoliko izvora iz Ministarstva odbrane Hrvatske tvrdi da će letelice biti ofarbane u sivu boju za koju neki poklonici avijacije u Hrvatskoj kažu da će biti slični boji srpskih migova

ZAGREB – Umesto preletom i protokolarnim govorom tri od pet lovaca MiG-21 koji su dokupljeni i nabavljeni u Ukrajini za koji dan stićiće u Hrvatsku rasklopljeni u delove u prikolici kamiona sa bojom sličnom srpskim lovcima.

Kamionski transport migova naknadno je ugovoren sa ukrajinskom državnom kompanijom za izvoz naoružanja “ Ukrspecexport”.

Ugovorom je utvrđeno da se letelice preuzimaju na aerodromu Pleso, a do tada kompletna operacija isporuke je u nadležnosti dobavljača. Dokupljene letelice trebalo bi biti prema konkursnoj dokumentaciji obojeni u NATO maskirnu šemu “ Evropa 1” koja se sastoji od dve nijanse zelene i jedne sive.

Premda Ukrajinci nemaju iskustva farbanja u NATO šeme ostaje pitanje u kakvoj boji će biti dostavljene letelice. Nekoliko izvora iz Ministarstva odbrane Hrvatske ( MORH) tvrdi da će letelice biti ofarbane u sivu boju za koju neki poklonici avijacije u Hrvatskoj kažu da će biti slični boji srpskih migova.

Spekuliše se da se letelice kamionim dopremaju zbog uštede, a treba dodati da migove posle dolaska na Pleso treba sklopiti, a zatim sledi probni let, a posle toga i isporuka migova u eskadrilu borbenih aviona na aerodrmu Pleso.

Po dolasku uslediće i ugradnja identifikaciskog uređaja IFF (Identification Friend or Foe = identifikacija prijatelj/neprijatelj) francuske firme Tales, koji ima mogućnost rada u zaštićenom NATO modu.

Interesantno je da će montiranje ovog uređaja obaviti Češka kompanija ČLS, koja inače kako francuzi tvrde da nemaju iskustvo za ugradnju osetljivih NATO identifikacijskih uređaja. Zanimljivo je da je Čehe rumunski Aerostar upozorio da im sledi tužba ako nastave da krše autorska prava na instalaciju ovih uređaja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track