Nemačka i Brazil pripremile rezoluciju protiv špijuniranja

Traže prekid prekomernog elektronskog nadzora i prikupljanja podataka

Nemačka i Brazil pripremile rezoluciju protiv špijuniranja

Planeta -
Prema nemačko-brazilskoj rezoluciji, koja će biti izneta na glasanje pred 193 članice UN, svetska organizacija je "duboko zabrinuta zbog kršenja ljudskih prava i zloupotreba koje su mogle da nastanu zbog nadzora komunikacija"

NJUJORK - Nemačka i Brazil predale su Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija nacrt rezolucije kojom se traži prekid prekomernog elektronskog nadzora i prikupljanja podataka, čime se krši pravo na privatnost.

Iako nacrt rezolucije ne pominje poimenice nijednu državu, diplomate u UN navode da je jasno da se odnosi na SAD, pošto je bivši službenik američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvard Snouden izneo podatke o špijuniranju koje sprovode američke obaveštajne službe.

Prema nemačko-brazilskoj rezoluciji, koja će biti izneta na glasanje pred 193 članice UN, svetska organizacija je "duboko zabrinuta zbog kršenja ljudskih prava i zloupotreba koje su mogle da nastanu zbog nadzora komunikacija", i dodaje se da UN traže da se sprovedu mere kojima će se zaustaviti slično kršenje ljudskih prava ubuduće.

Rojters ocenjuje, pozivajući se na izjave diplomata, da će rezolucija verovatno pretrpeti neke izmene pre nego što se sledećeg meseca nađe na glasanju u Generalnoj skupštini UN.

Prema istom izvoru, bilo bi iznenađenje ako rezolucija ne bude dobila podršku velike većine država članica UN.

Brazilska predsednica Dilma Rusef i nemačka kancelarka Angela Merkel našle su se na meti američke NSA, koja je više godina pratila njihovu komunikaciju putem mobilnih telefona.

Rezolucije koje usvoji GS UN nisu obavezujuće, za razliku od odluka Saveta bezbednosti UN, ali imaju veliku moralnu i političku težinu, naročito ako su donete velikom većinom glasova.

Prema ovoj rezoluciji, šefica UN za ljudska prava Navi Pilaj trebalo bi da pripremi izveštaj o zaštiti prava na privatnost u kontekstu poslednjih otkrića i prisluškivanju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track