METEORIT EKSPLODIRAO IZNAD SARAJEVA: Vatrena kugla raspala se 30 km iznad zemlje!
Foto: Astronomsko Društvo Orion

Proleteo kroz atmosferu

METEORIT EKSPLODIRAO IZNAD SARAJEVA: Vatrena kugla raspala se 30 km iznad zemlje!

Planeta -
Prema preliminarnim proračunima stručnjaka iz Astronomskog društva Orion, mesto pada bi bila oblast u trouglu Zenica – Bugojno – Travnik

SARAJEVO - U noći između petka i subote oko 00.36 sati iznad Sarajeva u višestrukoj eksploziji kroz atmosferu proleteo je meteorit koji se raspao u vazduhu i čiji komadići su kako se nagađa pali na zemlju.

Bosanskohercegovačka meteorska mreža, koju vode Astronomsko društvo Orion i Federalni hidrometeorološki zavod iz Sarajeva, kamerama u Sarajevu, Gradačcu i Pelješcu registrovali su upad meteorita sa magnitudom iznad -9 što odgovara jačini odsjaja meseca u prvoj četvrtini.

Ovo je najsjajniji meteor-bolid koji je primećem do sada tokom probnog rada bh. meteorske mreže.

Vatrena kugla uletela je brzinom od oko 20 kilometara u sekundi i ugasila se na visini od oko 30 kilometra, što prema dosadašnjem iskustvu astronoma znači da je eventualno moguć pad ovog tela na površinu Zemlje.

Prema preliminarnim proračunima stručnjaka iz Astronomskog društva Orion, mesto pada bi bila oblast u trouglu Zenica – Bugojno – Travnik.

Meteoroidna tela koja stignu ispod te visine, ukoliko se potpuno ne raspadnu, što zavisi od njihovog sastava, daju nam šansu da ih pronađemo kao meteorite.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track