VOJNA PARADA U MOSKVI: Sećanje na Drugi svetski rat
Foto: Tanjug

Marširalo 6.000 vojnika

VOJNA PARADA U MOSKVI: Sećanje na Drugi svetski rat

Planeta -
Pred tribinama iznad Lenjinovog mauzoleja promarširalo je oko 6.000 pripadnika različitih rodova vojske, uključujuci i vojnike Moskovskog vojnog garnizona, Predsedničkog puka i kadete vojnih škola
1 / 7 Foto: Tanjug

MOSKVA - Na Crvenom trgu u Moskvi pred oko 8.000 odabranih zvanica, održana je danas svečana vojna parada u čast prve takve parade 7. novembra 1941. godine sa koje su vojnici otišli pravo na front.Pred tribinama iznad Lenjinovog mauzoleja promarširalo je oko 6.000 pripadnika različitih rodova vojske, uključujuci i vojnike Moskovskog vojnog garnizona, Predsedničkog puka i kadete vojnih škola.Među zvanicama, javnim ličnostima, političarima i veteranima bilo je i 28 ruskih vojnih veterana koji su pre 72 godine učestvovali u 15-minutnoj paradi na tom istom mestu.Veterane je pozdravio gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin, poželevši im zdravlje, sreću i dug život, uz zahvalnost za odbranu zemlje u Drugom svetskom ratu."Kao gradonačelnik želim da vas uverim da je budućnost Moskve u dobrim rukama. Usmerićemo svu snagu da naš grad postane lepši i udobniji za život, a naša domovina, Rusija, postane jaka i prosperitetna država o kakvoj ste maštali tokom četiri duge godine rata", rekao je Sobjanjin.Ovo je jedanaesta godina za redom da se održava parada 7. novembra.

Originalna parada održana je u čast 24. godišnjice Oktobarske revolucije dok je trajala Bitka za Moskvu u Drugom svetskom ratu, a nemačke snage bile su na nekoliko desetina kilometara od Moskve.Na toj paradi se obratio Josif Staljin, a događaj je imao veliko značenje za podizanje morala vojske i celog Sovjetskog saveza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track