KO JE OTROVAO JASER ARAFATA: U smrt umešana treća strana?!
Foto: Beta Ap

Opasni polonijum

KO JE OTROVAO JASER ARAFATA: U smrt umešana treća strana?!

Planeta -
Iako su mnoge zemlje mogle biti izvor, neko iz njegove neposredne pratnje sigurno je ubacio majušnu dozu smrtonosnog izotopa, verovatno u obliku praška u njegovo piće, hranu, očne kapi ili pastu za zube

LOZANA - Eksperti Instituta za primenjenu radiofiziku u Lozani navode da analiza posmrtnih ostataka bivšeg palestinskog vođe Jasera Arafata nije ni potvrdila, niti je isključila polonijum kao uzrok smrti, ali "ukazuje da je u nju bila umešana treća strana".

Profesor sa tog instituta Fransoa Boši napominje da količina polonijuma u Arafatovim ostacima upućuje na umešanost treće strane, najverovatnije na namerno trovanje, prenosi AFP.

Ispitivanjem Arafatovih ostataka, njegovog rublja i putne torbe koju je imao uz sebe u danima pre smrti u pariskoj bolnici, utvrđeno je da je sadržaj polonijuma i olova u njima suviše veliki da bi mogao da nastane prirodnim putem.

Vreme njegove bolesti i smrti takođe se podudaraju sa slikom trovanja polonijumom, utvrdili su švajcarski stručnjaci.

"Čovek ne apsorbuje slučajno ili svojevoljno izvor polonijuma - to nije nešto što se tek tako pojavljuje u prirodnoj sredini", ističe švajcarski stručnjak Patris Manžen. Napominje da ne može nedvosmisleno da ukaže na uzrok Arafatove smrti, delimično i zato što su biološki uzorci suviše oštećeni. Ipak, ugledni američki forenzičar Dejvid Barkli izjavio je ranije da "apsolutno sigurno da je uzrok Arafatove smrti trovanje polonijumom".

Prema njegovim rečima, tip polonijuma otkriven na telu bivšeg palestinskog lidera morao biti proizveden u nuklearnom reaktoru.

"Iako su mnoge zemlje mogle biti izvor, neko iz njegove neposredne pratnje sigurno je ubacio majušnu dozu smrtonosnog izotopa, verovatno u obliku praška u njegovo piće, hranu, očne kapi ili pastu za zube", dodao je Barkli.

Švajcarski forenzičari pronašli su u Arafatovim posmrtnim ostacima 18 puta veću količinu polonijuma od normalne.Arafat je umro 2004. godine u 75. godini, a zvanični izveštaji ukazivali su na to da je umro od moždanog udara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja