USTALI ALBANCI: Hemijsko oružje iz Sirije stiže u Elbasan

Protesti se prošili na region

USTALI ALBANCI: Hemijsko oružje iz Sirije stiže u Elbasan

Planeta -
Protesti u Tirani proširili su se u gradove susednih drzava, uključujući i Skoplje, gde su ispred zgrade albanske ambasade demonstranti izrazili protivljenje

SKOPLJE - Albanci u Albaniji, Makedoniji, Grčkoj i na Kosovu digli su se na demonstracije posle informacije da će se sirijsko hemisko naoružanje uništavati u albanskom gradu Elbasan.

Protesti u Tirani, danas su se proširili i u gradove susednih drzava, uključujući i Skoplje, gde su ispred zgrade albanske ambasade demonstranti izrazili protivljenje.

"Mi smo solidarni sa savesnim građanima, koji su duž cele Albanije digli glas za zaštitu našeg zdravlja i blagostanje narednih pokolenja. Tražimo od albanske vlade da se jasno izjasni protiv ovakve mogućnosti nošenja siriskog hemiskog oruzja, s obzirom na štetu koja može da pogodi sve nas", izjavila je na protestu Anita Ljatifi.

Odluka albanske vlade naišla je na oštar protest Partija zelenih DOM, koja apeluje da makedonsku vladu da od Albanije zatraži da se odrekne namere da uništava hemijsko oružje iz Sirije.

"Apelujemo na sve diplomatske predstavnike u Makedoniji da preko svoje diplomatske mreže izraze zabrinutost svojih vlada zbog mogućnosti uništavanja takvog oružja na evropskom tlu, čime zajednički možemo da sprečimo ekološku katastrofu Balkana", izjavio je portparol zelenih Toni Ristov.

Predsednik albanske Skupštine Iljir Meta poručio je danas u Tirani demonstrantima, koji protestuju zbog mogućeg skladištenje sirijskog hemijskog oružja u Albaniji, da "nijedna odluka neće biti doneta dok se prvo ne čuje glas naroda".

Premijer Albanije, socijalista Edi Rama potvrdio je nedavno da je razgovarao telefonom o ovom pitanju sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, ali da za sada odluka nije doneta.

Sa druge strane, direktor programa "Greeen croš International" Pol Voker tvrdi da je Albanija dala saglasnost da se na njenoj teritoriji uništi sirijsko hemisko oružje i da će detalji biti saopšteni sutra.

Partija Makedonaca u Albaniji za Sitel televiziju potvrdila je da je Elbasan odabrani grad za uništenje sirijskog otrova.

Elbasan se nalazi na 60 kilometara udaljenosti vazdušnom linijom od makedonske granice, a ova lokacija je na samo 70 kilometara od mesta Mala Prespa, gde živi većina Makedonaca u Albaniji.

Zbog ovog poteza je zabrinutost izrazila i grčka vlada, koja smatra da postoji potencijalna opasnost za životnu sredinu u celom regionu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track