TRAGEDIJA U KAZANJU: Boing pao zbog greške pilota i kvara
Foto: Reuters

Pronađena crna kutija

TRAGEDIJA U KAZANJU: Boing pao zbog greške pilota i kvara

Planeta -
Glavna verzija nesreće je greška u pilotiranju i tehnički faktori, uključujući tehničku grešku", rekao je šef komiteta za istragu

MOSKVA - Do pada aviona "boing 737" u Kazanju, kada je svih 50 ljudi u avionu poginulo, došlo je najverovatnije zbog greške pilota i tehničkog kvara letelice stare 23 godine, saopštili su danas zvaničnici.

"Glavna verzija nesreće je greška u pilotiranju i tehnički faktori, uključujući tehničku grešku", rekao je šef komiteta za istragu u regionu Volga Aleksander Poltinin, prenela je agencija AFP.Avion se srušio juče prilikom sletanja na aerodrom u ruskom gradu Kazanju, pri čemu su poginula 44 putnika i šest članova posade.

Prvobitno je bilo javljeno da među poginulima nema dece, međutim nešto kasnije je saopšteno da su poginule i dve devojčice, od 11 i 15 godina. Među poginulima je i sin predsednika regiona Tatarstan, Irek Minjikanov i šef ruske bezbednosne službe u Tatarstanu Aleksandar Antonov kao i Britanka Dona Karolina Bul i jedan Ukrajinac.

Ostale žrtve te avionske nesreće su, kako se veruje, Rusi. Avion, koji je poleteo sa moskovskog aerodroma Domodedovo, eksplodirao je pri drugom pokušaju sletanja.Spasilačke ekipe pronašle su tela svih poginulih, saopštili su zvaničnici iz centra za vanredne situacije Tartarstana, zapadne republike čiji je Kazanj glavni grad.

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je saučešće porodicama i prijateljima poginulih i naložio je vladi da osnuje komisiju za hitnu istragu avionske nesreće.Avion koji se srušio pripada regionalnoj aviokompaniji Tatarstana.Prema svedočenju očevidaca, "boing" je brzo izgubio visinu i rezervoar sa gorivom je eksplodirao pri udaru.

Pronađene crne kutije boinga 737

Crne kutije aviona boing 737 koji se juče srušio prilikom pokušaja sletanja na aerodrom ruskog grada Kazanja, u ruskoj republici Tatarstan, pronađene su i poslate u Moskvu na analizu, saopštili su danas republički zvaničnici. U toj nesreći poginulo je svih 50 putnika i članova posade, među kojima dvoje dece. Identifikacija tela trajaće, po navodima lokalnih zvaničnika, od jedne do nekoliko nedelja.

Ruski Prvi kanal pokazao je danas snimak video kamera aerodroma u Kazanju, na kojem se vidi da se avion praktično vertikalno srušio na pistu. Mediji su preneli izjavu jednog od dispečera aerodroma da se avion srušio prilikom drugog pokušaja sletanja.

Istraga proverava pet mogućih uzroka nesreće, pri čemu je teroristički napad isključen, izjavio je ministar saobraćaja Rusije Maksim Sokolov. "Uzrok može biti greška u pilotiranju, tehnička nespravnost letelice, nekvalitetno gorivo, rad avionskih službi i vremenski uslovi", rekao je Sokolov.

Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je saučešće porodicama žrtava "te užasne katastrofe" i naredio osnivanje vladine komisije koja će istražiti uzrok udesa, saopšteno je iz Kremlja. Kako je precizirala kompanija "Tatarstan", avion je bio u upotrebi od 1990. godine.

U novembru 2012, ista letelica, sa 78 putnika i članova posade, morala je da "vanredno sleti" na aerodrom u Kazanju, dvedesetak minuta posle poletanja, rekao je za Interfaks jedan izvor blizak ruskim snagama reda. U tom incidentu nije bilo žrtava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja