NARANDŽASTO UPOZORENJE: Hrvatskoj preti olujno nevreme!
Foto: Youtube

Priprema za nalet ciklona

NARANDŽASTO UPOZORENJE: Hrvatskoj preti olujno nevreme!

Planeta -
Ciklon Vedran koji je u Italiji posebno na Sardiniji napravio pustoš sa obilnom kišom dosegnuće narednih dana Hrvatsku koja je izdala već narandžasto upozorenje za građane. Za ovim uslediće novi ciklon Zlatica koji donosi sneg

ZAGREB - Hidrometeorološki zavod Hrvatske izdao je danas „narandžasto upozorenje“ zbog moguće obilne kiše i olujnog vetra u splitskom i dubrovačkom regionu posle ciklona, koji je pogodio Italiju.

Iz Hidrometeorološkog zavoda upozoravaju da je vreme opasno i da su moguće štete i ljudske žrtve.

„Žuto upozorenje“ za olujni vetar izdato je za obalno područje od Istre do Dubrovnika, prenose hrvatski mediji. Zbog olujnog vremena na splitskom području već su otkazane pojedine linije u katamaranskom prevozu.

- Budite oprezni i redovno se informišite o vremenskim uslovima - stoji na stranici Hidrometeorološkog zavoda Hrvatske. Na splitskom području i otstrvima već danas duva jako jugo, a obilna kiša i još jači vetar očekuje se u naredna tri dana.

U Italiji je ciklonom posebno pogođena Sardinija, gde je nevreme odnelo najmanje 16 ljudskih života. Naime, na Sardiniji je u 48 časova palo oko 400 litara kiše po metru kvadratnom, dok će u Hrvatskoj, najviše u Dalmaciji i na ostrvima pasti oko 100 litara.

- Tamo je ciklon bio jači, a taj front koji možemo zamisliti kao dugu liniju nestabilnog vazduha idealno je reljefno "zakačila" planine na Sardiniji. To se u Hrvatskoj neće desiti, pa je ovo karakterističan jesenski ciklon, iako nešto jači, rekao je Rade Popadić iz Crometea, i dodao kako u Hrvatskoj nijedan od narednih sedam dana neće proći bez kiše.

A iza "Vedrana" sledi ciklon "Zlatka" koja donosi zahlađenje. Tako će u nedjelju duvati bura. Zahladiće i biće i snega u planisnkim krajevima, a možda i u nižim.

Taj deo ciklona od ponedeljka zahvatiće i Sloveniju gde će sneg pasti i u nižim predelima. Granica snežnih padavina će od srede sa 1.300 i 1.700 metara da se spusti na oko 1.000 metara, a do petka će pasti najmanje 10 do 20 centimetara snega.

http://www.youtube.com/watch?v=znfXtKQ9_Mo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track